Nauka
0

Pogledajte šta komarac radi kad vam uđe pod kožu

Klix.ba
Francuski naučnici iz Instituta Pasteur u Parizu su uz pomoć mikroskopa snimili prvi film koji detaljno otkriva šta se događa kada nas ubode komarac.

Oni su kamerom zabilježili kako komarac traži krvne žile, ubrizgava slinu i na kraju isisava krv miša koji je pod anestezijom.

Na snimcima se vidi kako je rilce komarca vrlo fleksibilno te kako je njegov vrh jako savitljiv, što mu omogućava da "istražuje" između ćelija, te ne mora izvlačiti žaoku kada promaši.

Žaoka izgleda poput cjevčice, ali je zapravo vrlo "opremljena", tako da joj tanki parovi gornjih i donjih čeljusti omogućavaju da hvata meso i prodire pod kožu. Tu su i paralelne dvije cjevčice, kroz jednu slina ide prema dolje, dok kroz drugu komarac usisava krv.

Na snimku se može vidjeti i kako krvna zrnca putuju kroz žaoku, a komarci sišu tako snažno da se žile počnu urušavati ili neke i popucaju te krv isteče u okolno tkivo.

Načinjeni snimci će biti od koristi u istraživanju kako malarični komarci prenose parazite.

Komarci su porodica kukaca iz reda dvokrilaca, a ima ih blizu 31.000 vrsta, i to u svim područjima svijeta izuzev polarnih, pustinjskih i područja čija je nadmorska visina iznad 1.500 metara.

Najčešće su prisutni u blizini vode. Ženke komarca nakon oplodnje moraju sisati krv jer za izgradnju jajašaca trebaju proteine. Inače se oba spola hrane nektarom i sokovima voća, koji ne sadrže proteine. Komarci su prenosnici brojnih bolesti od kojih je najraširenija i najopasnija malarija.