|

Pogledajte prve fotografije kratera na asteroidu koji je napravila japanska letjelica

Pogledajte prve fotografije kratera na asteroidu koji je napravila japanska letjelica
11
Klix.ba
26.4.2019. u 10:59
20
komentara
11

dijeljenja
Pogledajte prve fotografije kratera na asteroidu koji je napravila japanska letjelica
U prvoj sedmici aprila japanska svemirska letjelica Hayabusa2 napravila je mali krater na asteroidu Ryugu, a sada napokon možemo vidjeti njen učinak.
Japanska svemirska agencija JAXA upravlja letjelicom, a na svom profilu na Twitteru je objavila fotografije nastale prije i poslije djelovanja letjelice Hayabusa2 koja je u blizini asteroida Ryugu od juna 2018. godine, a čiji je zadatak da na Zemlju donese uzorke s asteroida. Dosad je letjelica uspješno obavila dio misije jer je 21. februara prišla blizu asteroidu i ispustila projektil u obliku metka na njegovu površinu, nakon čega su dijelovi stijene završili u njenoj komori za uzorke.

JAXA je zainteresovana za uzorke iz dubljih slojeva asteroida te je upravo zbog toga letjelica bila agresivna u odnosu na njega. Bila je opremljena "bombom" koja je bačena 4. aprila na Ryugu. Cilj je bio napraviti vještački krater koji izlaže unutrašnjost asteroida i daje pristup materijalu koji naučnici žele proučavati. Taj materijal nije bio izložen svemirskom okruženju milijardama godina za razliku od materijala na površini asteroida. To znači da je materijal bolje očuvan te da predstavlja ono što je asteroid bio kada se prvobitno formirao.
U trenutku eksplozije se letjelica Hayabusa2 bila već udaljila kako bi bila sigurna. Ipak, njena kamera je sve snimila. Letjelica se potom vratila na kolakciju i pronašla krater koji je napravila.

Uslijedit će analiza kratera, nakon čega će biti odlučeno da li će se Hayabusa2 spustiti na površinu asteroida i prikupiti uzorke. Moguće je da će misija ipak biti prerizična, ali ako letjelica sakupi uzorke, mogla bi posjedovati stijene koje potječu još od formiranja solarnog sistema.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...