Nevjerovatni snimci
30

Pogledajte kako izgleda sjeverni pol Jupitera u NASA-inom 3D videu

Klix.ba
Jupiterov sjeverni pol za mnoge izgleda uznemirujuće, ali na sreću, ova planeta je udaljena skoro milijardu kilometara od Zemlje. Oni koji su spremni za 3D turu do najmasivnije planete mogu pogledati novi video koji su pripremili naučnici NASA-e.

Sjeverni pol najveće planete u Sunčevom sistemu sastoji se od ogromne oluje, okružene s osam centrifugiranih ciklona, od kojih svi imaju veći prečnik od Mjeseca.

Novi NASA-in video predstavljen je na jučerašnjoj sjednici Generalne skupštine Evropske unije za geografiju u Beču. Video se sastoji od 3D snimaka koji su ranije snimljeni kamerom na Juno svemirskom brodu koji trenutno kruži oko Jupitera.

Opisivati Jupiterov sjeverni pol, ili atmosferu uopće, kao pakao, je totalno pogrešno, jer je ova planete prilično hladna. Prema podacima iz NASA-e, temperatura svijetložutih oblaka na sjevernom polu Jupitera iznosi -12 stepeni celzija, dok na tamnocrvenim oblacima pada na -118 stepeni celzija.

Juno je fotografije predstavljene u 3D videu uvatio prilikom svog četvrtog polaska pored Jupiterovog sjevernog pola. Koristio je infracrvenu kameru, tako da je oblake na sjevernom polu mogao snimati na udaljenosti od 72 kilometra tokom dana i noći.

Jupiter je bio veoma misteriozna planeta prije nego ga je Juno obišao 2016. godine.

"Prije Junoa mogli smo samo pretpostavljati kako Jupiterovi polovi izgledaju. Sada, kada Juno leti iznad polova na veoma bliskoj udaljenosti, omogućava nam sakupljanje infracrvenih slika", kazao je Alberto Adriani, koistraživač svemirskog broda Juno s rimskog Instituta za astrofiziku.

Juno je dosad mapirao trećinu planete i imao je 11 bliskih prolazaka pored Jupiterovih oblaka.