Nauka
5

Pogled s Marsa: Kako izgledaju Zemlja i Mjesec s udaljenosti od 200 miliona kilometara

Klix.ba
Foto: NASA
Foto: NASA
Navikli smo da gledamo druge planete našeg solarnog sistema s površine Zemlje, ali rijetke su prilike gdje našu planetu, bar na fotografiji, možemo vidjeti sa tla ili orbite "drugoga svijeta".

Priložena fotografija prikazuje Zemlju i Mjesec s udaljenosti od 205 miliona kilometara, a načinio ju je Mars Reconnaissance Orbiter ili MRO koji se nalazi u orbiti Crvene planete. Fotografija je toliko detaljna da se na Plavoj planeti naziru kontinenti.

Iako bi prosječan gledatelj pretpostavio da je riječ o jednoj fotografiji, zapravo je riječ o kompoziciji četiri snimka koji su kreirani 20. novembra 2016. godine pomoću MRO-ovog "fotoaparata" HiRISE.

HiRISE je najveće teleskopsko sočivo koje se trenutno nalazi u svemiru. Široko je 50 centimetara i dovoljno je da posmatramo površinu Marsa gdje jedan piksel odgovara veličini od 30 centimetara tla.

MRO vrijedi 720 miliona dolara i lansiran je u augustu 2005. godine, dok se Marsove orbite domogao u martu 2006. godine. MRO je i ranije fotografisao Zemlju i Mjesec, tačnije 2007. godine s udaljenosti od 142 miliona kilometara.