|

Pogled kroz najveći prozor u svemiru

Pogled kroz najveći prozor u svemiru
5
Klix.ba
6.11.2013. u 19:00
29
komentara
5

dijeljenja
1/14 Luca na svom radnom mjestu
2/14 Kostim za Halloween
3/14 Arhipelag Cape Verde
4/14 Etiopija
5/14 Zabava s ekipom
6/14 Montana
7/14 Circeo
8/14 Azerbejdžan
9/14
10/14 Sharm el Sheik
11/14 Gibraltar noću
12/14 Stijene u Saudijskoj Arabiji
13/14 Uragan Phailin
14/14
Više od 370 kilometara iznad Zemlje, na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) nalazi se opservatorij Cupola sa sedam prozora.
Ovaj relativno novi dodatak ISS-u otvoren je prije tri godine i predstavlja najveći prozor u svemir.

Na tom mjestu talijanski astronaut Luca Parmitano od maja provodi vrijeme fotografišući Zemlju i dijeleći fotografije putem društvenih mreža.

"Privilegija je biti na ISS-u. Osjećam se dužnim da podijelim ono što vidim i osjećam", kazao je ovaj inžinjer letenja koji je u maju stigao na ISS sa još dva člana posade: NASA-inom astronautkinjom Karen Nyberg i ruskim kosmonautom Fyodorom Yurchikhinom.

Parmitano kaže da ga je najviše iznenadio rijetki fenomen nazvan noktilucentni oblaci.

"Izgledaju nevjerovatno bestjelesno i krhko. Fotografije prenose tek mutan pogled na njihovu ljepotu", napisao je u e-mailu sa ISS-a.

Ako vas je ikada zanimalo kako izgleda rutinsko održavanje na svemirskoj stanici ili kako je to jesti na nultoj gravitaciji, Luca dijeli fotografije i svakodnevnog života svog tima.

Parmitano kaže da je cilj njegovog fotografisanja dvostruk: on želi da gledaoci steknu bolji uvid u ono što svemirski program nudi, ali i da shvate da je naša planeta jedinstvena u svojoj ljepoti i krhkosti.

"To je naš jedini dom i na nama je da je zadržimo zdravom, sačuvamo i dijelimo, ne samo sa drugim ljudima, već i sa bezbrojnim vrstama koje je nastanjuju", poručio je astronaut.

Parmitano i kolege će se iz svoje misije na Zemlju vratiti 10. novembra.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...