Nauka
0

Podmornica Boaty McBoatface će na Antarktiku istraživati vode koje utječu na klimatski sistem

Klix.ba
Boaty McBoatface
Boaty McBoatface
Žuta podmornica nazvana Boaty McBoatface spremna je za ovosedmični odlazak na Antarktik, što će biti njena prva naučna ekspedicija. Podmornica će mapirati kretanje dubokim vodama koje igraju ključnu ulogu u regulisanju klime na planeti Zemlji.

Boaty je dobila ime u anketi u Velikoj Britaniji, ali vlada je smatrala da je neprikladno da istraživački brod nosi ime koje podsjeća na smiješni nadimak. Međutim, ono što većina ljudi ne zna jeste da postoji više od jedne Boaty. Pod tim imenom kriju se tri robota u novoj Autosub Long Range klasi podvodnih robota razvijenih u Nacionalnom centru za okeaonografiju (NOC) u Southamptonu.

Boaty će biti puštena u uskom, zupčastom podvodnom grebenu na dubini od 3.500 metara koji se proteže sjeveroistično od Antarktika.

Univerzitet BAS u Southamptonu i Nacionalni centar za okeanografiju dogovorili su projekat čiji je cilj istražiti antarktičke duboke vode kroz Orkney prolaz, doline podmornica koja povezuje Atlantski okean s Weddellovim morem i omogućava kretanje dubinskih vodenih masa.

Sante leda rashlađuju i čine vodu ispod njih gušćom, a to onda stvara struje koje se spuštaju u ponor i kreću se prema sjeveru. Dubinska voda može "nahraniti" sistem duboke cirkulacije koja pomaže u distribuiranju toplinske energije u klimatskom sistemu. Boaty ima misiju da ispita uslove u prolazu.

Tokom istraživanja na tom području već su prikupljeni određeni podaci, ali zahvaljujući mobilnosti robota moći se napraviti trodimenzionalna slika o tome šta se dešava više stotina metara ispod površine. Naučnici imaju dobre dokaze da se voda na dnu zagrijava. Nije jasno zbog čega, ali to bi moglo imati velike implikacije, kaže profesor Mike Meredith.

"Jedna od tih implikacija je da razina mora raste jer ako voda postaje toplija ona se širi i povećava razinu mora. To ima utjecaj i na životinje koje žive na morskom dnu koje se uglavnom dobro nose s niskim temperaturama, ali ne mogu se sve nositi sa promjenama temperatura. Činjenica da je voda postaje sve toplija može imati značajne posljedice za te životinje", kazao je Meredith za BBC.

Zagrijavanje može biti rezultat promjena u načinu na koji se duboka struja kreće kroz prolaz.

"Postoje 'brzaci' i 'vodopadi' unutar kanala i doline koje okružuju podvodne planine u prolazu. Boaty će napraviti mjerenja unutar tih 'potoka' i 'rijeka' kako bismo pokušali shvatiti kako se voda mijenja", kazala je doktorica Eleanor Frajka-Williams.