Nauka
0

Počela arheološka istraživanja nekropole u Gučoj Gori kod Travnika

FENA
Arheološka istraživanja koje predvodi Zavičajni muzej Travnika započela su nedavno na srednjovjekovnoj nekropoli Klisa u Gučoj Gori kod Travnika.

Kako je za Fenu izjavila arheolog Zavičajnog muzeja Ajla Sejfuli, u pitanju su zaštitna istraživanja koja finansiraju Zavičajni muzej i Općina Travnik.

Nekropola vremenski pripada kraju 14. i početku 15. stoljeća, a karakterišu je ukopi pokojnika u kamenim sarkofazima, što je posebno karakteristično za travnički kraj.

Sarkofazi ovog tipa najčešće su izrađeni od lokalnog kamena muljike koji je pogodan za obrađivanje, te stoga većina sarkofaga ima oblik ljudskog tijela, u čijoj unutrašnjosti se nalazi kameni jastučić i kanal za oticanje tjelesnih tekućina zbog čega je tijelo pokojnika duže ostajalo sačuvano.

"Istraživanja na ovom lokalitetu su pokrenuta prije svega zbog ugroženosti sarkofaga koji se naziru ispod zemlje, kao i skeleta koji se nalaze van sarkofaga, a koji su ukopani u zemlju bez ikakve grobne arhitekture. U nekoliko dana, koliko traju istraživanja otkriven je i skelet odrasle individue pokopan u drvenom sanduku koji je oblikom imitirao kamene sarkofage", kazala je Sejfuli.

Prema njenim riječima, ovaj nalaz je značajan upravo zbog ostataka drvenog sanduka koji se u arheološkim istraživanjima ovakvih nekropola rijetko sreće jer je drvo podložno raspadanju zbog uvjeta u kojima se nalazi.

Drugi razlog za pokretanje istraživanja je implementacija projekta internacionalne škole bioarheologije u suradnji sa partnerima iz Španije koja je planirana za narednu godinu, a ovim istraživanjima ispituje se da li nekropola ispunjava kriterije koji su neophodni za pomenutu školu.

"Arheološka istraživanja na Klisi trajat će narednih desetak dana, u zavisnosti od vremenskih uslova, a uskoro se očekuje i dolazak studenta Katedre za arheologiju u Sarajevu, što predstavlja stručnu posjetu u kojoj će studenti moći vidjeti kako izgleda iskopavanje skeleta i antropološka analiza na samom lokalitetu", rekla je arheolog Ajla Sejfuli.