Glinene pločice
55

Ploča stara 3.300 godina iz misterioznog Hetitskog Carstva opisuje katastrofalnu invaziju

F. H.
Mapa: Wikimedia
Mapa: Wikimedia
Glinena ploča stara 3.300 godina iz centralne Turske opisuje katastrofalnu stranu invaziju na Hetitsko Carstvo, tajanstvenu državu iz bronzanog doba.

Invazija se dogodila tokom hetitskog građanskog rata, očito u nastojanju da se pomogne jednoj od zaraćenih frakcija, prema prijevodu klinastog teksta ploče.

Ploču veličine dlana pronašao je u maju 2023. godine Kimiyoshi Matsumura, arheolog s japanskog Instituta za anatolsku arheologiju, usred hetitskih ruševina u Büklükaleu, oko 60 kilometara jugoistočno od turske prijestolnice Ankare.

Pločica sa tekstom (Foto: Japanese Institute of Anatolian Archaeolog)
Pločica sa tekstom (Foto: Japanese Institute of Anatolian Archaeolog)

Arheolozi misle da je Büklükale bio veliki hetitski grad. Novo otkriće sugeriše da je to bila i kraljevska rezidencija, možda jednaka kraljevskoj rezidenciji u hetitskoj prijestolnici Hattuši, oko 112 km sjeveroistočno.

Lokacija grada (Foto: Japanese Institute of Anatolian Archaeolog)
Lokacija grada (Foto: Japanese Institute of Anatolian Archaeolog)

Prema prijevodu Marka Weedena, vanrednog profesora drevnih bliskoistočnih jezika na Univerzitetskom koledžu u Londonu, prvih šest redaka klinastog teksta na ploči kaže, na hetitskom jeziku, da su "četiri grada, uključujući glavni grad, Hattusu, u katastrofi", dok su preostala 64 stiha molitva na huritskom jeziku koja traži pobjedu.

Hetiti su koristili huritski jezik za vjerske obrede, rekao je Matsumura za Live Science, a čini se da je ploča zapis svetog rituala koji je izvodio hetitski kralj.

Ostaci grada (Foto: Japanese Institute of Anatolian Archaeolog)
Ostaci grada (Foto: Japanese Institute of Anatolian Archaeolog)

"Pronalazak huritske ploče znači da je vjerski ritual u Büklükaleu izvodio hetitski kralj i ukazuje da je, u najmanju ruku, hetitski kralj došao u Büklükale i izveo ritual", kazao je Matsumura.

Carstvo bronzanog doba

Arheolozi misle da su se prva hetitska kraljevstva formirala u centralnoj Anatoliji, današnjoj Turskoj, oko 2100. godine pr. a Hetiti su postali glavna regionalna sila do 1450. pr. Kr. Hetiti se pojavljuju u hebrejskoj Bibliji, a drevni egipatski natpisi bilježe da se Hetitsko Carstvo borilo s njima 1274. pr. u bitci kod Kadesha, drevnog grada u blizini današnjeg Homsa u Siriji, u jednoj od najranijih bitaka u historiji.

Matsumura i njegovi kolege iskopavali su ruševine u Büklükaleu oko 15 godina. Prije su nalazili samo razbijene glinene pločice, ali ova je u gotovo savršenom stanju.

Huritski je izvorno bio jezik Mitanskog kraljevstva u regiji, koje je s vremenom postalo hetitska vazalna država. Jezik se još uvijek slabo razumije, a stručnjaci su proveli nekoliko mjeseci pokušavajući saznati značenje natpisa, rekao je Matsumura.

Ispostavilo se da je huritsko pismo molitva upućena Teššobu (koji se također piše Teshub), huritskom imenu boga oluje koji je bio glava i hetitskog i huritskog panteona.

Molitva zatim navodi nekoliko pojedinaca za koje se čini da su bili neprijateljski kraljevi i završava molbom za božanski savjet, rekao je Matsumura.

Hetitsko Carstvo nestalo je iz historije početkom 12. stoljeća prije Krista. To se poklopilo s kolapsom kasnog bronzanog doba, kada su mnoge drevne civilizacije diljem Sredozemlja bile potresene nemirima.

Kao što je opisao historičar Eric Clein u "1177 B.C.: The Year Civilization Collapsed" (Princeton University Press, 2014.), razlozi kolapsa nisu poznati, ali mogu uključivati glad uzrokovanu klimatskim promjenama.

Međutim, čini se da invazija koju spominje novopronađena tableta nije povezana. Matsumura je rekao da ploča datira iz vremena vladavine hetitskog kralja Tudhaliye II, između otprilike 1380. i 1370. pr., otprilike 200 godina prije kolapsa kasnog bronzanog doba.

"Ploča čini se da potječe iz razdoblja građanskog rata za koji znamo iz drugih hetitskih tekstova. Tokom tog vremena, centar Hetita bio je napadnut iz više različitih smjerova odjednom ... i mnogi gradovi su privremeno uništeni", kazao je Matsumura.

"Novo otkriće iz Büklükalea potvrđuje ključnu ulogu huritskih vjerskih tradicija na hetitskom kraljevskom dvoru u ranom razdoblju carstva", rekao je za Live Science Daniel Schwemer, predsjedavajući drevnih bliskoistočnih studija na Univerzitetu Würzburg u Njemačkoj.