Novo istraživanje
22

Plastika emituje stakleničke plinove koji pokreću globalno zagrijavanje

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Plastika koju svakodnevno upotrebljavamo emituje stakleničke plinove kada je izložena sunčevoj svjetlosti, pokazali su rezultati studije koja je objavljena u stručnom časopisu PLOS.

Iako plastika izložena sunčevoj svjetlosti emituje male količine metana i etilena, istraživači su zabrinuti jer su emisije metana glavni pokretač globalnog zagrijavanja.

"S obzirom na količinu plastičnog otpda na obalama i količini plastičnog otpada koja je izložena sunčevoj svjetlosti neophodno je pod hitno zaustaviti plastičnu proizvodnju, naročito proizvodnju plastike za jednokratnu upotrebu", rekla je Sarah-Jeanne Royer sa Univerziteta na Havajima.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Royer sada radi na procjeni količine plastike koja je izložena suncu na globalnom nivou. Cilj joj je pronaći načine ograničenja emitovanja stakleničkih plinova koji uzrokuju klimatske promjene.

Jonathan Nichols sa Univerziteta u Kolumbiji rekao je kako su ova otkrića veoma važna, jer ne možemo riješiti problem stakleničkih plinova sve dok ne definišemo svaki njegov segment.

Prethodne studije pokazale su da je od 1950. godine proizvedeno više od 9 milijardi tona plastike, a da je većina plastičnog otpada u našoj okolini. Naučnici su u martu ustanovili da je plutajući plastični otok u Tihom okeanu 16 puta već nego se prethodno mislilo.