Najveća prijetnja baloni
82

Plastični i gumeni predmeti su glavni uzrok smrti ptica koje žive u blizini vodenih površina

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nijedna vrsta plastike ili gume nije dobra za ptice koje žive u blizini mora, ali nova australska istraživanja pokazuju da baloni predstavljaju najsmrtonosniju prijetnju ovoj vrsti životinja, prenosi Health24.

"Baloni ili dijelovi balona najvjerovatnije su bili uzrok smrti jedne od pet ptica koje žive u blizini vodenih površina nakon što su ih progutale", kaže autorica studije Lauren Roman.

"Iako su baloni činili samo pet posto od ukupnog broja progutanih predmeta, oni su odgovorni za više od 40 posto smrti kod ptica", izjavila je ona.

Roman i njena ekipa su otkrili da je rizik od smrti za morske ptice koje su progutale jedan komad plastike ili gume u prošlosti bio 20 posto, a porastao je na 50 posto kod onih ptica koje su progutale devet puta neki komad plastike ili gume te na čak 100 posto za 93 puta.

"Gutanje ostataka plastike ili gume je sada globalno priznata prijetnja za životinjski svijet. Međutim, odnos između količine ili vrste ostataka koje morska ptica unosi i smrtnosti ostaje i dalje nejasan", rekla je Roman u nedavno objavljenom saopćenju.

Među pticama koje su istraživane, vodeći uzrok smrti bila je blokada gastrointestinalnog trakta praćena infekcijama ili drugim komplikacijama uzrokovanim gastrointestinalnim opstrukcijama, navedeno je u studiji koja je objavljena u časopisu Scientific Reports.