{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Planete s dva sunca kriju vanzemaljski život?

15.6.2013. u 11:26
0
21
Planete s dva sunca kriju vanzemaljski život?
0
Planete s dva sunca kriju vanzemaljski život?
Planete u solarnom sistemu koje imaju dva sunca imaju veću mogućnost da budu dom vanzemaljske vrste od drugih planeta koje imaju samo jedno sunce, tvrdi se u studiji studentice astronomije.
Joni Clark iz New Mexico State univerziteta napravila je simulaciju različitih timova sistema među kojima su i binarni sistemi s dva sunca, kako bi testirala da li te planete imaju veće ili manje šanse za život na njima.

Otkrila je kako binarni sistemi, gdje se oko planeta kreću dva sunca, imaju veću šansu da na njima postoji život. Pretpostavlja se da su u pitanju stjenovite površine s vodom zahvaljujući kojoj se stavar oblak koji štiti žive vrtse od ultraljubičastog zračenja.

"Oba sunca su fokusirana jedno na drugo, usporavaju kretanje jedno drugog i povećavaju magnetnu zaštitu planete kod koje se nalaze", rekla je Clark.

Zaključeno je da postoji velika vjerovatnoća da su planete, koje imaju okolo sebe zivjezde veličine 80 posto od veličine sunca, naseljene.

Jedan od primjera je planeta Kepler-35b koja orbitira okolo para zvijezda veličine sunca. Kepler - 35b i njen blizanac Kepler - 34b otkriveni su u januaru prošle godine

Ovaj sistem zvijezda udaljen je od naše planete 5.000 svjetlosnih godina.

U binarnim sistemima mogućnost stvaranja solarnih vjetrova je dosta smanjena, a samim tim se povećava šansa za egzistenciju živih bića. Planete s dva sunca imaju bolje uvjete za život i od naše planete.

Ovo istraživanje objavljeno je u Astrobiology magazinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: