Najbliža na 13 svjetlosnih godina
100

Planeta sličnih Zemlji ima mnogo više nego se mislilo

Klix.ba
Kako kažu naučnici iz centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian, postoji velika mogućnost da je naša galaksija prepuna planeta veoma sličnih Zemlji. Tačnije, eksperti vjeruju da Mliječni put sadrži 4,5 milijarde takvih planeta.

Astronomi su pregledali informacije koje je prikupio NASA-in svemirski teleskop Kepler i zaključili da se u orbitama oko šest posto crvenih patuljaka u našoj galaksiji najvjerovatnije nalaze planete slične Zemlji. Pošto crveni patuljci čine čak 75 posto zvijezda u našem dijelu galaksije, to znači da se u našoj blizini nalazi mnogo planeta na kojima je moguć život.

Kako su naučnici rekli jučer, najbliža od tih planeta je od Zemlje udaljena samo 13 svjetlosnih godina, prenosi ABC News.

"Mislili smo da moramo pretraživati ogromna prostranstva da bismo našli planetu sličnu Zemlji. Sada nam je jasno da se druga ovakva planeta najvjerovatnije nalazi veoma blizu i da samo čeka da je otkrijemo", rekla je Courtney Dressing, jedna od astronoma koji rade na projektu.

"Sada će potraga za životom na drugim planetama biti mnogo lakša i jednostavnija", kazao je David Charbonneau, jedan od vođa istraživanja.

Crveni patuljci su stariji, manji i tamniji od našeg sunca, ali ako se planeta nalazi u orbiti koja je relativno blizu zvijezdi onda postoji velika mogućnost da se na njoj može pronaći voda u tečnom stanju.

Još uvijek je nemoguće sa sigurnošću reći da li je na ovim planetama zaista moguć život. Međutim, eksperti kažu da se uz odgovarajuće sastojke – odgovarajuću veličinu planete, temperature koje dozvoljavaju postojanje vode u tečnom stanju i organske molekule – šanse za razvoj života velike i na planetama koje i nisu baš slične Zemlji.

"Ne treba nam klon planete Zemlje da bismo pronašli život", dodala je Dressing.

Vezani članci