Nauka
6

Philae je "mrtva": Naučnici odustali od pokušaja uspostave kontakta

Klix.ba
Philae (Foto: EPA)
Philae (Foto: EPA)
Evropski naučnici izgubili su svaku nadu za ponovnu uspostavu kontakta sa svemirskom sondom Philae koja se nalazi na kometi 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Nakon što je letjelica sletjela na kometu 12. novembra 2014. godine, naučnici na Zemlji ubrzo su s njom izgubili kontakt jer je nesretno završila u sjeni, što je uzrokovalo da se njena solarna baterija ne može puniti.

Njemački svemirski centar (DLR) je u petak objavio kako je Philae vjerovatno prekrivena prašinom, što dodatno otežava ionako nezahvalnu situaciju.

"Nažalost, vjerovatnoća da ćemo sa sondom uspostaviti novi kontakt je veoma blizu nule. Prestali smo slati komande", rekao je Stephan Ulamec, projektni menadžer Philae pri DLR-u.

Nakon slijetanja i prvobitnog gubitka komunikacije, Philae se probudila u junu 2015. godine, što je naučnicima dalo novu nadu. Ipak, od 9. jula iste godine ona ne odašilje nikakve signale.

"Bili bismo iznenađeni kada bi se Philae javila", zaključio je Ulamec.

Philae bi trebala komunicirati sa Zemljom posredstvom letjelice Rosette koja je sondu dovela do same komete.

Philae ostaje dio historije kao prva ljudska mašina koja je uspješno sletjela na kometu. Dok je radila, sonda je na Zemlju poslala vrlo važne informacije koje će poslužiti boljem razumijevanju ovih nebeskih tijela.