Nauka
11

NASA: Kepler se "probudio", razlog gašenja još uvijek obavijen velom tajne

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Svemirska letjelica i opservatorij Kepler ponovo je u funkciji nakon drame koja je prepala stručnjake i fanove jednog nod najpopularnijih NASA-inih projekata.

Tragač za egzoplanetama nastavit će svoj posao nakon što je nedavno nenajavljeno pao u stanje vanrednog modaliteta rada. Naime, početkom aprila Kepler je posljednji put odaslao zdravi signal nakon čega se stišao.

Menadžer misije Charlie Sobeck napisao je da je Keplerov teleskop restartovan i da je već počeo novu potragu za egzoplanetama koje bi možda mogle biti dom vanzemaljskom životu.

"Instrukcije za usmjeravanje letjelice su potvrđene, a restartovani su elektronski dnevnik i brojač. Također, unesena je nova komandna sekvenca", rekao je Sobeck.

Ipak, iako su NASA-ini stručnjaci uspjeli probuditi uspavanog Keplera, konkretan razlog incidenta koji se desio 8. aprila zasad ostaje nepoznat. Postoji vjerovatnoća da je zasad nepoznata abnormalna pojava izazvala lančanu reakciju lažnih alarma koji su preplavili sistem i naposljetku ga "uspavali".