Dokazi američkog naučnika
0

Peta gigantska planeta je izbačena iz solarnog sistema

Sarajevo-x.com
Astronomi su smatrali da su u solarnom sistemu uvijek bile četiri gigantske planete, Jupiter, Saturn, Neptun i Uran, no sada postoje dokazi da je peta gigantska planeta zapravo izbačena u duboki Svemir.

Kompjuterske simulacije Davida Nesvornyja na Istraživačkom institutu u San Antoniju u Teksasu su pokazale da najvjerovatnije solarni sistem od svog početka nije imao samo četiri gigantske planete.

Po njegovim proračunima, šanse o postojanju samo četiri gigantske planete od začetka solarnog sistema iznose 2,5 posto. Šanse da je postojala i peta planeta su veće za 10 posto.

Kako bi donio svoje zaključke, Nesvorny je obavio oko 6.000 simulacija "rođenja" solarnog sistema i njegovog ranog razvoja.

"Mogućnost da je solarni sistem imao više od četiri gigantske planete od kojih su neke izbačene, veoma je velika. U prilog tome idu i otkrića velikog broja usamljenih planeta u međuzvjezdanom prostoru. To pokazuje da je izbacivanje planeta iz sistema bila uobičajena pojava", rekao je Nesvorny.

Vjeruje se da je Jupiter u jednom periodu opasno gravitirao ka centru solarnog sistema gdje se nalaze Zemlja i Mars, ali je iznenada "skočio" u udaljeniju orbitu i "izbacio" dalje u svemir misterioznu petu gigantsku planetu.

Solarni sistem je počeo poprimati sadašnji oblik prije četri i po milijarde godina kada je veliki oblak prašine i gasa formirao Sunce. Vjeruje se da je Sunce na polovini svog "života". Kada potroši svoje hidrogensko gorivo, proširit će se poput crvenog diva od gorućeg helija, te će u tom procesu uništiti Zemlju. To bi se trebalo dogoditi za pet milijardi godina, piše Daily Mail.

Vezani članci