|

Peta gigantska planeta je izbačena iz solarnog sistema

Peta gigantska planeta je izbačena iz solarnog sistema
0
S
Sarajevo-x.com
13.11.2011. u 20:10
28
komentara
0

dijeljenja
Peta gigantska planeta je izbačena iz solarnog sistema
Astronomi su smatrali da su u solarnom sistemu uvijek bile četiri gigantske planete, Jupiter, Saturn, Neptun i Uran, no sada postoje dokazi da je peta gigantska planeta zapravo izbačena u duboki Svemir.
Kompjuterske simulacije Davida Nesvornyja na Istraživačkom institutu u San Antoniju u Teksasu su pokazale da najvjerovatnije solarni sistem od svog početka nije imao samo četiri gigantske planete.

Po njegovim proračunima, šanse o postojanju samo četiri gigantske planete od začetka solarnog sistema iznose 2,5 posto. Šanse da je postojala i peta planeta su veće za 10 posto.

Kako bi donio svoje zaključke, Nesvorny je obavio oko 6.000 simulacija "rođenja" solarnog sistema i njegovog ranog razvoja.

"Mogućnost da je solarni sistem imao više od četiri gigantske planete od kojih su neke izbačene, veoma je velika. U prilog tome idu i otkrića velikog broja usamljenih planeta u međuzvjezdanom prostoru. To pokazuje da je izbacivanje planeta iz sistema bila uobičajena pojava", rekao je Nesvorny.

Vjeruje se da je Jupiter u jednom periodu opasno gravitirao ka centru solarnog sistema gdje se nalaze Zemlja i Mars, ali je iznenada "skočio" u udaljeniju orbitu i "izbacio" dalje u svemir misterioznu petu gigantsku planetu.

Solarni sistem je počeo poprimati sadašnji oblik prije četri i po milijarde godina kada je veliki oblak prašine i gasa formirao Sunce. Vjeruje se da je Sunce na polovini svog "života". Kada potroši svoje hidrogensko gorivo, proširit će se poput crvenog diva od gorućeg helija, te će u tom procesu uništiti Zemlju. To bi se trebalo dogoditi za pet milijardi godina, piše Daily Mail.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...