Još nemaju zvanične nazive
0

Periodni sistem bogatiji za dva elementa

Sarajevo-x.com
Dva nova hemijska elementa dodana su u periodni sistem elemenata nakon što su ih tri godine proučavali stručnjaci međunarodnog komiteta sastavljenog od hemičara i fizičara.

Ultrateški elementi označeni brojevima 114 i 116 još uvijek nemaju ime i oba su visoko radioaktivna te postoje manje od sekunde prije nego što se raspadnu na lakše atome.

Periodni sistem elemenata je službeni pregled elemenata, organizovan prema svojstvima njihove atomske strukture.

Detalji o ovom otkriću objavljeni su u žurnalu "Pure and Applied Chemistry". Pregled elemenata zajedničkim snagama su obavili Međunarodna unija za čistu i primijenjenu hemiju (IUPAC) i Međunarodna unija za čistu i primijenjenu fiziku (IUPAP).

Posljednjih godina pojavilo se više tvrdnji laboratorija da su otkrili nove hemijske elemente na pozicijama 113, 114, 115, 116 i 118 u periodnom sistemu.

Radna grupa zaključila je da elementi 114 i 116 ispunjavaju kriterije da budu zvanično priključeni tabeli, a ostali još uvijek ne.

Novi elementi imaju privremene nazive unukvadijum i unuheksijum, ali konačna imena se tek trebaju odrediti.

Otkriće ova dva elementa pripisano je zajedničkom timu stručnjaka iz Instituta za nuklearno istraživanje u Dubni, Rusija i laboratorije Lawrence Livemore u Kaliforniji.