Izbor BBC-ja
16

Ovo su najbolje fotografije svemira zabilježene u 2019. godini

Dž. L.
Foto: NASA
Foto: NASA
Proteklu godinu obilježile su brojne svemirske misije koje su nam donijele nevjerovatne poglede na Zemlju, ali i druge pojave i planete u našem Sunčevom sistemu. BBC donosi nekoliko najboljih.

Svemirska letjelica Juno Američke svemirske agencije NASA zabilježila je seriju zapanjujućih fotografija oblaka Jupitera još otkako je stigla u orbitu gigantske planete 2016. godine.

Foto: KEVIN MCGILL/NASA
Foto: KEVIN MCGILL/NASA

Ipak, jedan od najboljih prizora Jupiterovih oblaka stigao nam je 29. maja ove godine. U tom trenutku Juno je bio udaljen od Jupitera između 18.600 do 18.800 kilometara.

Foto: KEVIN MCGILL/NASA
Foto: KEVIN MCGILL/NASA

Nakon probnog istraživanja Plutona 2015. godine, NASA-ina svemirska letjelica New Horizons poslana je u daleki Kuiperov pojas koji leži izvan orbite Neptuna. Taj pojas naseljavaju hiljade ledenih tijela koja pružaju uvid u same početke našeg Sunčevog sistema.

Foto: NASA
Foto: NASA

Naučnici su se smjestili na objekt nazvan MU 69 koji je otkriven 2014. godine. MU 69, kasnije nazvan Ultima Thule, a sada Arrokoth, pokazao se kao "binarni kontakt", dugačak 39 kilometara i sastavljen od dvije različite ledene kugle koje su se sudarale pri maloj brzini.

Foto: NASA
Foto: NASA

Eta Carinae je sistem zvijezda koji se nalazi na udaljenosti od oko 7.500 svjetlosnih godina od naše planete. Sastoji se od najmanje dvije zvijezde koje zajedno emitiraju oko pet miliona puta više energije od našeg Sunca. Tako je ove godine zabilježen trenutak u kojem je jedna od zvijezda iz sistema Eta Carinae ispuštala vrući plin koji se proširio u nekoliko balona. Ovaj zvjezdani vatromet snimila je Wide Field Camera 3 na svemirskom teleskopu Hubble.

NASA-in rover Curiosity istražuje krater Gale na Marsu još od 2012. godine. Ove godine svemirski robot napravio je selfie tokom istraživanja.

Foto: NASA
Foto: NASA

Dva uzorka stijena na ovoj fotografiji pokazala su izuzetno velike količine gline. Inače, glina se često formira u prisustvu vode koja je ključni sastojak života. Prethodni dokazi pokazali su da se voda jednom skupila u krateru Gale.

Foto: CLEP
Foto: CLEP

Početkom ove godine, 3. januara, kineska Chang'e-4 svemirska letjelica uspješno je sletjela na daleku stranu Mjeseca. Nekoliko dana nakon historijskog slijetanja robotski rover i njegov lander napravili su fotografije jedan drugoga.

Foto: CLEP
Foto: CLEP

Hubble svemirski teleskop ove godine napravio je i nevjerovatnu fotografiju spiralne galaksije nazvane NGC 772 koja je od Zemlje udaljena 130 miliona svjetlosnih godina.

Foto: NASA
Foto: NASA

NGC 772 ima mnogo toga zajedničkog s našom galaksijom Mliječni Put. Na primjer, i Mliječni put i NGC 772 imaju male satelitske galaksije koje usko okružuju njihove matične galaksije.

Foto: Planetary Society
Foto: Planetary Society

Odličnu fotografiju naše planete, piše BBC, ove godine zebilježila je neprofitna organizacija The Planetary Society prilikom svog projekta Light Sail. Naime, Light Sail je solarna letjelica koja je u svemir lansirana uz pomoć SpaceX Falcon Heavy rakete. Ovo je prva letjelica koja se kroz svemir kreće samo uz pomoć energije koju dobija od Sunca.