Ideja iz 1944.
510

Ovo je priča o Jamesu Martinu, izumitelju katapulta za pilote koji je spasio 7.600 ljudi

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
James Martin je zaslužan za izum za koji se pretpostavlja da je do danas spasio 7.600 ljudi, a riječ je o katapultu za pilote.

Ovaj izumitelj iz Sjeverne Irske je 1944. godine osmislio katapult za pilote. U Muzeju transporta u sjevernoirskom Ulsteru izložene su rijetke fotografije o ovom izumu, kao i njegovi prototipi.

"Bio je odlučan u tome da ne radi za druge, već da radi sam za sebe. Velika prekretnica u njegovom životu bila je kada je počeo pohađati časove letenja sa kapetanom Valentineom Bakerom. Njih dvojica su odmah zasnovali partnerstvo i postali su dobri prijatelji te su odlučili osnovati kompaniju - Martin-Baker zrakoplovnu kompaniju (The Martin-Baker Aircraft company)", ispričala je Clare Ablett iz Muzeja transporta.

Potom je Baker stradao, a što je znatno utjecalo na Martinov rad, odnosno ponukalo ga je da izumi katapult za pilote.

"Kapetan Baker je poginuo tokom testiranja vojnog aviona, a to je dramatično utjecalo na Martina. Zbog toga je zaista bio posvećen da da sve od sebe kako bi stvorio nešto što će spriječiti pogibije pilota. U jesen 1944. počeo je raditi na pravljenju asistent sistema kojim će pilot moći pobjeći iz aviona", obrazložila je.

Prvi nad kim je testiran ovaj sistem, priča Ablett, bio je uposlenik spomenute kompanije Bernard Lynch, a to se desilo 1945. Taj trenutak je opisala kao "apsolutno zastrašujućim". U međuvremenu je taj sistem spasio 7.600 života, objavio je BBC.