{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ove godine prva transplantacija bioničke šake

18.2.2013. u 19:29
16
9
Ove godine prva transplantacija bioničke šake
16
Ove godine prva transplantacija bioničke šake
Tokom ove godine će biti napravljena prva transplantacija bioničke šake koja će pacijentu omogućiti da osjeti sve ono što bude dodirivao. Ova transplantacija, prva ovakve vrste u svijetu, bi mogla otvoriti put za novu generaciju vještačkih udova sa čulom dodira.
Prvi pacijent je neimenovani muškarac iz Rima u dvadesetim godinama, koji je izgubio dio ruke u nesreći. Njegova nova bionička šaka će biti spojena sa njegovim nervnim sistemom kako bi mogao osjećati signale koje primaju senzori na ruci.

Šaka će pomoću elektroda biti direktno spojena sa nervnim završecima. To će omogućiti muškarcu da kontroliše šaku mislima, ali i da prima signale sa senzora, prenosi The Independent.

"Ova šaka predstavlja nevjerovatan napredak koji je napravljen posljednjih godina i novu nadu za sve amputirce. Ovo će biti prva proteza koja će omogućavati čulo dodira. Mislim da ćemo već naredne godine biti u mogućnosti svim amputircima pružati nova i efikasnija rješenja", rekao je dr. Silvestro Micera iz medicinskog centra u Lozani u Švicarskoj.

Ljekari planiraju da pacijent koristi šaku mjesec dana, nakon čega bi bila urađena testiranja koja bi utvrdila koliko dobro se on adaptirao na ovaj vještački ud. Ukoliko sve bude uredu, u toku naredne dvije godine bi se mogli pojaviti funkcionalni modeli svih udova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: