{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otpad u svemiru dostigao kritičnu tačku

S
2.9.2011. u 08:29
0
11
Otpad u svemiru dostigao kritičnu tačku
0
Otpad u svemiru dostigao kritičnu tačku
Američki naučnici upozorili su NASA-u da je količina takozvanog otpada u svemiru dostigla kritičnu tačku.
Izvještaj američkog Nacionalnog istraživačkog vijeća sugeriše da otpad i krhotine mogu izazvati kobne propuste kod svemirskih brodova ili uništiti vrijedne satelite. Njime se poziva da se međunarodnim propisima ograniči taj otpad, te da se podstaknu istraživanja i moguće pokretanje velike magnetske mreže ili divovskih kišobrana.

Otpad, kako se navodi, uglavnom čine stari generatori i sateliti. Izvještaj je pokazao da se otpad toliko nagomilao da se spomenuti generatori i sateliti sudaraju u orbiti i stvaraju još više otpadaka, čime se povećava rizik od kvara letjelica. Naučnici navode kako je u 2007. Kina provela testiranje antisatelitskog oružja koje je uništilo stari satelit tako što ga je pretvorilo u 150.000 komada većih od 1 cm. Dvije godine kasnije, dva satelita - jedan nefunkcionalan i jedan aktivni - srušili su se u orbiti stvarajući čak i više otpada.

"Ta dva događaja udvostručila su količinu fragmenata u Zemljinoj orbiti i potpuno izbrisala ono što smo učinili u posljednjih 25 godina", rekao je Donald Kessler, koji je vodio istraživanje.

Postoje 22.000 komada krhotina dovoljno velikih da se mogu upratiti, ali manji objekti i dalje mogu uzrokovati ozbiljnu štetu, prenio je BBC.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: