{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkriveni kremirani ostaci Bude u Kini, prikupili ih redovnici prije hiljadu godina

16.11.2017. u 18:42
19
31
Otkriveni kremirani ostaci Bude u Kini, prikupili ih redovnici prije hiljadu godina
19
Otkriveni kremirani ostaci Bude u Kini, prikupili ih redovnici prije hiljadu godina
Arheolozi su otkrili u Jingchuan okrugu u Kini skelet star nekoliko milenija koji je pripadao Budi Sidarti Gautami, jednom od osnivača budizma.
Otkrivena je keramička kutija sa 2.000 dijelova kremiranih kostiju, a iznutra ima natpise koji ukazuju da kosti pripadaju Budi. U blizini nalazišta pronađeno je i više od 260 statua bude.

U doslovnom prevodu na kutiji piše: "Redovnici Yunjiang i Zhiming iz Lotus škole, koji su pripadali hramu Manjusri samostana Longxing u predgrađu Jingzhoua, prikupili su više od 2.000 dijelova 'sarire' (kremiranih ostataka Bude) kao i Budinih zuba i kostiju i zakopali su ih u dvorani Manjusri ovog hrama". Kutija je iz 1013. godine.

Neke od statua su visoke najmanje dva metra. Redovnici Yujiang i Zhiming su navodno prikupljali dijelove Bude koji su nakon njegove smrti podijeljeni među osam kraljevskih porodica. Umro je prije 2.600 godina.

Na ostatke su naišli lokalni ljudi koji su radili na izgradnji ceste 2012. godine, ali je istraživanje tek sada objavljeno na stranim jezicima. Naučnici ne znaju da li su statue zakopane u isto vrijeme kada i kutija. Oni, također, nisu sigurni da li je riječ o autentičnim ostacima Bude, budući da su širom Kine više puta pronađene kutije sa pepelom i ostacima tijela za koje se tvrdilo da su pripadali tom svetom čovjeku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: