{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkrivene "ubice" pčela?

S
8.10.2010. u 10:04
0
7
Otkrivene "ubice" pčela?
0
Otkrivene "ubice" pčela?
Foto: AP
Američki naučnici, u saradnji sa vojskom, riješili su jednu od najvećih bioloških tajni novijeg doba - neobjašnjivo masovno izumiranje pčela.
Od 2006. godine nestala je gotovo polovina uzgojenih pčela širom svijeta. Pošto niko nije znao o čemu je riječ, pretpostavke su se kretale od pesticida do genetski modifikovane hrane.

Sada su vojni naučnici i entomolozi pronašli nove "osumnjičene". Naime, čini se da pčele ubija kombinacija gljivica i virusa. Ne zna se kako ova smrtonosna kombinacija ubija pčele, ali se vjeruje da u njihovo tijelo ulazi s hranom.

Jedan od bizarnih elemenata sindroma masovnog izumiranja, koji je istraživanje činio nevjerovatno teškim, jeste činjenica da pčele ne samo da umiru, nego se prije umiranja rasprše iz košnice u svim smjerovima, pa je problematično naći dovoljno mrtvih pčela za obdukciju, objašnjavaju naučnici.

Kombinacija virusa i gljivice pronađena je doslovno u svakoj od kolonija u kojima se istraživalo. Nijedan od napasnika sam po sebi nije smrtonosan, ali u kombinaciji imaju stopu smrtnosti - 100 posto. Nijedna pčela u kolonijama ne preživi napad.

Naučnici iz Kalifornije su već ranije identifikovali gljivicu kao "N. cernae", a pronašli su i nekoliko RNK virusa.

Ekipa sa Univerziteta u Montani je, uz pomoć novog vojnog softvera za analizu protona, pronašla i novi DNK virus, te ga povezala sa gljivicom. Vojni sistem, tehnološka novost, traži jedinstvene proteine u uzorcima, i onda identifikuje da li su zaraženi virusom ili nekim drugim oblikom života baziranog na proteinima.

Naučnici naglašavaju da nova otkrića nisu konačni sud o sindromu izumiranja pčela, te da će biti potrebna dodatna istraživanja da bi se otkrilo kako spriječiti nove zaraze i kako okolina utiče na izumiranje.

S druge strane, problem bi se mogao riješiti zaštitom pčelinjih kolonija od gljiva, i to antifungicidima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: