{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkrivene ogromne crne rupe i užarene galaksije

31.8.2012. u 12:29
7
31
Otkrivene ogromne crne rupe i užarene galaksije
7
Otkrivene ogromne crne rupe i užarene galaksije
NASA-in svemirski teleskop je otkrio milione ogromnih crnih rupa i užarenih galaksija.
Nova otkrića, koja je otkrio NASA-in Infracrveni svemirski teleskop (Wise), su nekada bila skrivena prašinom. Međutim, zahvaljujući tome što Wise može vidjeti toplotne talase, naučnici prvi put mogu vidjeti neke od najsvjetlijih i najtoplijih objekata u univerzumu.

Ovo otkriće će pomoći astronomima da shvate kako se formiraju galaksije i crne rupe.

Od ranije je poznato da se u centru većine velikih galaksija nalaze crne rupe. Kako ova dva svemirska objekta evoluiraju zajedno je misterija, međutim, Wise je već otkrio nekoliko iznenađenja.

Wise je astronomima pružio jedinstven uvid u svemir, jer može vidjeti talasne dužine svjetlosti daleko izvan ljudskog vidnog polja, a istovremeno daje informacije koje ljudi ne mogu dobiti iz onoga što vide.

Nakon što Wise otkrije gdje se nalaze crne rupe, naučnici koriste Nuklearnu spektroskopsku teleskopsku mrežu (Nustar), kako bi ispitali X-zrake koje dolaze iz tih crnih rupa.

"Wise ih nalazi svugdje, a Nustar nam daje potpuno novi pogled na njihove X-zrake", kazao je dr. Daniel Stern iz NASA-e.

Wise je otkrio i oko 1.000 ekstremno toplih galaksija.

"Ove kataklizmične galaksije su veoma rijetke i Wise je morao skenirati cijelo nebo da ih pronađe. Također smo dobili dokaze da su se u ovim galaksijama crne rupe formirale prije zvijezda", rekao je Peter Eisenhardt, vođa istraživanja.

Sve informacije koje sakupi Wise objavljuju se u javnost kako bi naučnici širom svijeta mogli uraditi vlastita istraživanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: