Vatikan
0

Otkrivene Mikelanđelove tajne skice na svodu Sikstinske kapele

Sarajevo-x.com
Slavni renesansni umjetnik Mikelanđelo Buonaroti na slikama figura na svodu Sikstinske kapele sakrio je svoje anatomske skice od Pape Julija II, brojnih vjernika i historičara, kritikujući tako Crkvu koja je gajila prezir prema nauci. Na tom remek-djelu radio je od 1508. do 1512. godine.

Doktor Frank Meshberger je otkrio da je na slici "Stvaranja Adama" nacrtana savršena skica presjeka ljudskog mozga. Veo koji je naslikan oko tijela Boga Meshberger objašnjava kao poruku da Bog Adamu nije dao samo život, nego i ljudsku inteligenciju.

Stručnjaci za neuroanatomiju Ian Suk i Rafael Tamargo na svodu su uočili još nešto. U području Božijeg vrata i grla vidi se jasna i precizna skica kičmene moždine, moždanog stabla, očiju i optičkih nerava. Zbog toga oni tvrde da iskrivljeni vrat Boga nije greška, nego skrivena poruka.

Na plafonu je vidljivo da je Mikelanđelo nacrtao još jednu vrstu organa, a to su bubrezi. Vjeruje se da su mu bili interesantni upravo zato što je imao problema sa kamenom u bubregu.

Zaključci su objavljeni u naučnom časopisu "Neurosurgery", a poznato je da je Mikelanđelo, pored toga što je bio kipar i arhitekt, poznavao i anatomiju, jer je kao sedamnaestogodišnjak secirao ljudske leševe. Ipak, smatralo se da je Talijan sve svoje crteže i bilješke uništio.

Postoji teorija da odvajanje svjetla od tame predstavlja borbu između religije i nauke.

Postavlja se pitanje da li je u Sikstinskoj kapeli zaista naslikano ovo što stručnjaci tvrde ili svako za sebe vidi sliku koja njemu ima neko značenje.

Nakon smrti, Mikelanđelo je po svojoj želji sahranjen izvan Vatikana, u grobnici u Firenci.