{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Otkrivena Zemlja 2.0: NASA otkrila Kepler 452B planet najsličniji Zemlji

Klix.ba
23.7.2015. u 18:51
514
132
Otkrivena Zemlja 2.0: NASA otkrila Kepler 452B planet najsličniji Zemlji
514
Naučnik iz tima New Horizons John Grunsfeld kazao je danas na NASA-inoj konferenciji za medije kako je otkriven planet za kojeg se može reći da je jako sličan planeti Zemlji.
"Kepler 452B je vjerojatno stjenovit. On ima pravu udaljenost od zvijezde što znači da bi mogao biti potencijalno naseljiv", rekao je na današnjoj konferenciji naučnik Jon Jenkins iz NASA-e.

Jenkins navodi da je godina na "Zemlji 2.0" iste dužina kao i na Zemlji, te da je egzoplaneta stara 6 milijardi godina i da prima 10 posto više energije od Zemlje.

"Veličina orbite slična je Zemljinoj, a njen solarni sistem je vrlo sličan našem", rekao je Jenkins.

Naučnik Ivan Grunsfeld kazao je da za otkriće može reći kako je "prilično blizak rođak Zemlji, odnosno najbliži do sada".

Druga misija istraživanja biti će pokrenuta 2017. godine, a poseban fokus praćenja će biti na istraživanju naseljivosti.

Riječ je o otkriću do kojeg se došlo korištenjem svemirskog teleskopa Kepler koji se u Zemljinoj orbiti nalazi kako bi tragao za egzoplanetama, planetama izvan našeg solarnog sistema.

Naučnici ističu da je Kepler 452 B stariji i veći rođak Zemlje koji bi trebao pružiti mogućnost za shvatanje i razumijevanje Zemljinog razvoja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: