Nauka
63

NASA: Na Kepler 452B mogla bi putovati naša djeca

Klix.ba
"Ovo je prvi korak čovječanstva. Mi vjerovatno nećemo putovati na Kepler 452B, ali naša djeca bi mogla", rekao je NASA-in naučnik Jeff Coughlin.

On je dodao kako bi otkriveni egzoplanet mogao imati tekuću vodu, aktivne vulkane i fotosintetske biljake na površini, te kako je do sada poznato 12 planeta koje bi potencijalno mogle biti useljive.

"Sav život na Zemlji počinje od fotosinteze biljaka. Kepler 452B prima više energije pa bi mogle postojati biljke. Ovo je planeta koja je najbliže tome da bi ga neko mogao zvati svojim kućom", odgovorio je naučnik Jon Jenkins na pitanje da li postoji život na Kepleru 452B.

On je otkrio i da se Kepler 452B nalazi 1400 svjetlosnih godina od nas te da pređe put oko sunca za 385 dana.

Ovo otkriće i otkriće 11 malih planeta koje su potencijalno naseljive predstavljaja veliki korak na putu ka pronalasku ''druge Zemlje'', saopćeno je iz NASA-e.

Novootkrivena planeta Kepler 452B je najmanja planeta koja je do sada otkrivena kako orbitira u naseljivoj zoni.

Kepler 452B proveo je milijarde godina u naseljivoj zoni svoje zvijezde, što znači da na svojoj površini može održavati život ili je mogao u nekom trenutku u svojoj historiji. Godina na Kepleru 452B iste je dužine kao godina na Zemlji.