|

Otkrivena sjekira sa drvenom drškom stara 5.500 godina

Otkrivena sjekira sa drvenom drškom stara 5.500 godina
61
S
SRNA
26.11.2014. u 13:49
40
komentara
61

dijeljenja
Otkrivena sjekira sa drvenom drškom stara 5.500 godina
Arheolozi u Danskoj pronašli su sjekiru iz kamenog doba sa drvenom drškom, što je veoma rijetko otkriće.
Sjekira iz doba neolita, stara 5.500 godina, pronađena je tokom arheoloških istraživanja uoči početka radova na izgradnji tunela vrijednog više milijardi eura.

Sjekira je, prema svim pokazateljima, bila nabijena u ono što je nekada bilo morsko dno, vjerovatno kao dio nekog rituala prinošenja darova. Nedostatak kiseonika u glinenom tlu pomogao je da se očuva drvena ručka.

Sjekira je pronađena kod mjesta Rodbihavn, na danskom ostrvu Loland, koje je tunelom povezano sa njemačkim ostrvom Femarn.

"Zapanjujuće je pronaći sjekiru sa drvenom drškom koja je ovako dobro očuvana", rekao je Soren Anker Sorensen, arheolog u muzeju Loland-Falster u Danskoj, prenosi BBC.

Arheolozi su pronašli i drugi dobro očuvan organski materijal u toj oblasti, uključujući drvene kočeve, veslo, pramac, kao i druge vrste drški za sjekire.

Sjekire su bile od vitalnog značaja za ljude u kamenom dobu, jer su im koristile za obradu drveta. Igrale su, takođe, važnu ulogu na samom početku razvoja obrade zemlje u Evropi, kada je najveći dio ovog kontinenta bio prekriven gustom šumom.

Arheolozi navode da su neolitske zajednice južnog Lolanda koristile ovu obalu kao područje za obrede prinošenja darova.

Početkom mjeseca, arheolozi koji rade na tunelu Femarn saopštili su da su pronašli tragove ljudskog stopala stare 5.000 godina na području na kome je lovljena riba.
Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...