|

Otkrivena najveća struktura u univerzumu

Otkrivena najveća struktura u univerzumu
0
Klix.ba
12.1.2013. u 14:45
29
komentara
0

dijeljenja
Otkrivena najveća struktura u univerzumu
Međunarodni tim astronoma, predvođen naučnicima sa Univerziteta Centralnog Lancashirea, je pronašao do sada najveću poznatu strukturu u univerzumu. Ova velika grupa kvazara je toliko velika da svjetlosti treba oko četiri milijarde godina da sa njenog jednog kraja dođe na drugi.
Kvazari su aktivna jezgra galaksija iz ranih dana svemira koja prolaze kroz kratke periode ekstremno jake svjetline, zbog kojih budu vidljiva na ogromnim udaljenostima. Ovi periodi su kratki po astrofizičkim kriterijima, ali u stvarnosti traju od 10 do 100 miliona godina.

Još od 1982. godine se zna da se kvazari grupišu u strukture ogromnih promjera, nazvane velike kvazarne grupe. Međutim, velika kvazarna grupa koju je otkrio tim Dr Rogera Clowesa je toliko velika da ugrožava Kosmološki princip, pretpostavku da univerzum, kada se posmatra na dovoljno velikoj skali, izgleda isto bez obzira iz koje se galaksije posmatra i iz kojeg se pravca posmatra.

U poređenju sa ovom kvazarnom grupom, Mliječni put je od Andromede, nama najbliže galaksije, udaljen svega 0,75 megaparseka (Mpc) ili 2,5 miliona svjetlosnih godina, piše Science Daily.

Čitave grupe galaksija mogu biti u promjeru 2 – 3 Mpc, dok velike kvazarne grupe u promjeru mogu biti i preko 200 Mpc. Bazirajući se na Kosmološkom principu, proračuni kažu da se u svemiru ne može pronaći struktura veća od 370 Mpc. Međutim, nedavno pronađena velika kvazarna grupa ima tipični promjer od 500 Mpc. Zbog činjenice da je elipsastog oblika, njene dvije najudaljenije tačke su jedna od druge udaljene 1.200 Mpc.

"Iako je teško prihvatiti skalu ove velike kvazarne grupe, možemo sa sigurnošću reči da je najveća struktura ikada viđena u svemiru. Ovo je jako uzbudljivo jer se protivi većini naših trenutnih shvatanja o veličini svemira", rekao je Clowes.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...