Nauka
0

Otkriven podzemni grad ispod Hadrijanove vile u Rimu

Klix.ba
Mreža tunela za koju se smatra da čini podzemni grad otkrivena je zakopana duboko ispod vile rimskog cara Hadrijana.

Arheospeleolozi počeli su da iscrtavaju podzemne puteve i vjeruju da su prolazi najvjerovatnije korišteni za kola koja su vukli volovi, a transportovala su robove, hranu i druge potrepštine, daleko od očiju cara.

Vilu u Tivoliju, u blizini Rima, izgradio je car Hadrijan u drugom stoljeću naše ere, a činilo ju je 30 zgrada, od kojih je svaka bila okružena ukrašenim vrtovima, bazenima i fontanama.

Glavni tunel, koji su mapirali Marco Placidi i tim asocijacije arheospeleologa Sotteranei di Roma, je širok tri metra i proteže se više od pola kilometra ka sjeveroistoku, a zadim skreće ka jugu i vodi do 700-metarskog kružnog proširenja.

Stručnjaci smatraju da je ovo proširenje služilo za okretanje kola.

Prolaz je nazvan Strafa Carrabile (veliki podzemni prolaz) i veći je od ostalih tunela, ranije otkrivenih ispod imanja.

Arheolozi su ga otkrili kada su pronašli rupu ispod žbunja te prolaz ka glavnoj galeriji.

Kako su neki od tunela blokirani krhotinama i kamenje, arheolozi su iskoristili robote opremljene kamerama kako bi istražili oblasti koje ne mogu da dohvate.

Tako je otkriven još jedan tunel, širok pet metara, koji je najvjerovatnije korišten kao put sa dvije trake. Ipak, istraživači još uvijek nisu uspjeli da uđu u prezakrčene tunele te tek treba da istraže gdje vode.

Vilu je 1999. UNESCO proglasio lokacijom svjetskog naslijeđa, a trenutno se radi na raščišćavanju tunela kako bi se do kraja godine mogli ponuditi za obilazak.

Pored mreže puteva, arheolozi su otkrili i čitav niz predmeta.