Putovanje bi koštalo 500.000 dolara
1

Osnivač SpaceX-a želi izgraditi koloniju na Marsu

Klix.ba
Milijarder Elon Musk, osnivač i izvršni direktor kompanije SpaceX, želi pomoći u izgradnji kolonije na Marsu u kojoj bi moglo živjeti 80.000 ljudi. Cijena za putovanje svake osobe bi iznosila 500.000 dolara.

Prema njegovoj viziji, ambiciozni projekt naseljavanja Marsa bi počeo grupom od desetak osoba, koja bi ka Crvenoj planeti krenula u velikoj višenamjenskoj raketi na tečni kisik i metan.

"Na Marsu bi se mogla osnovati samoodrživa civilizacija koja bi izrasla u nešto nevjerovatno", kazao je Musk.

Zajedno sa prvim kolonizatorima bi stigla i velika količina opreme, uključujući i mašine za proizvodnju gnojiva, metana te kisika iz azota i ugljendioksida iz atmosfere. Ovi pioniri bi sa sobom ponijeli i materijal za konstrukciju prozirnih kupola u kojima bi se mogli uzgajati usjevi. Kako bi kolonija postajala održivija rakete bi dovozile nove stanovnike i novu opremu.

Cijena od 500.000 dolara po jednom putniku je izvedena iz onoga što Musk smatra da je potrebno i dostupno.

"Cijena karte mora biti dovoljno niska kako bi većina ljudi u razvijenijim zemljama, koji imaju više od 40 godina, mogli sakupiti dovoljno novca za putovanje", kazao je Musk.

Musk također procjenjuje da će od osam milijardi ljudi, koliko će ih biti na zemlji kada se pokrene ovaj projekt, samo jedna od 100.000 osoba biti spremna na takvo putovanje. On smatra da bi ukupna cijena ovog projekta, koji on želi napraviti sa vladama raznih zemalja, mogla iznositi blizu 36 milijardi dolara.

"Veliki dio novca bi bio potrošen na samu izgradnju baze na Marsu. Taj novac bi otišao na osnovne potrebe. Slično je bilo i sa engleskim kolonijama u Americi. Bilo je potrebno mnogo novca da se pokrenu stvari na novom kontinentu", rekao je Musk.