Nauka
63

Orion: 13 kamera gleda meteore, a tu su i kursevi astronomije

Piše: Irvin Pekmez
Astronomsko društvo Orion iz Sarajeva zavisi isključivo od rada volontera i entuzijasta čija je želja promicanje i oživljavanje astronomije u našoj zemlji.
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Astronomsko društvo Orion nema stalne prihode i održivost se bazira na povremenim malim donacijama i članarinama. Krajem 2013. i početkom 2014. godine Orion je preko online akcije sakupio iznos od 21.000 konvertibilnih maraka.

"Akcija je pokrenuta putem globalne 'fundraising' kampanje u okviru najvećeg globalnog sitea Indiegogo. Naš cilj je bio prikupiti dovoljno sredstava za pokrivanje osnovnih troškova Društva za razdoblje od dvije godine. To uključuje najam za prostor, režije, internet, razvoj i održavanje bosanskohercegovačke meteorske mreže. Pored toga, sredstva su planirana za organiziranje kurseva, javnih posmatranja neba i slično u Sarajevu i drugim gradovima u BiH. Time bismo se oslobodili stalne presije kako da preživimo. Istovremeno, možemo se mnogo više pozabaviti akcijama na traženju sredstava za obnovu opservatorija", rekao je za Klix.ba predsjednik Oriona Muhamed Muminović, koji je podsjetio na (ne)prisutnost astronomije u sistemu obrazovanja u Bosni i Hercegovine.

Muhamed Muminović (Foto: Facebook)
Muhamed Muminović (Foto: Facebook)

"U bosanskohercegovačkom društvu astronomija je gotovo izbrisana u razdoblju nakon rata. U trenutnoj ekonomskoj i političkoj situaciji je veoma teško osigurati finansijsku i drugu podršku potpore za vraćanje astronomije (ili obrazovanja u cjelini) u njeno prijeratno stanje", rekao je Muminović.

Uprkos svemu, postoji interes za astronomiju, posebno kod mlađe populacije. Astronomska društva poput Oriona trenutno su jedini način da se djeca, učenici, studenti i šira javnost bolje upoznaju o dešavanjima "na nebu“.

Tokom dvomjesečne akcije, od 19. novembra 2013. do 18. januara 2014. godine, prikupljeno je 15.500 dolara ili 22.165 KM. Po odbitku troškova koje naplaćuje stranica Indiegogo Orionu je ostalo oko 21.000 KM.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Na kiriju i komunalije za prostorije Oriona potrošeno je najviše novca 5.400 KM, a za korištenje starog dijela Opservatorija na Trebeviću (tvrđava) uplaćeno je 1.608 KM. Zanimljiva činjenica jeste da je tvrđava besplatno data na korištenje, ali niko po zakonu nije izuzet od plaćanja. Iz društva se nadaju da će Općina Stari Grad veći dio sredstava za korištenje tvrđave vratiti kroz donacije. Hiljadu i po KM iznose troškovi BH meteorske mreže - nabavka kamera, objektiva, kućišta te sitne elektronike. Do sada je postavljeno 7 kamera, a računari su uglavnom dobijeni donacijama.

Također, kako bi organizovali predavanja nabavljeni su projektori na koje je potrošeno 760 KM. Drugi materijalni i knjigovodstveni troškovi iznosili su 1.600 KM. Tako je Orion skoro godinu dana nakon sakupljenih sredstava utrošio 10.860 KM.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

"Ostatak sredstava se nalazi na našem bankovnom računu i trošit će se za slične svrhe i naredne godine, s tim da neke fiksne troškove, kao što su oni za opremu za meteore ili projektore, nećemo imati", rekao je Muminović koji je dodao da za sada ne postoje planovi za nove akcije.

"Ove godine smo počeli aktivnije učestvovati na tenderima različitih institucija i organizacija. Upravo završavamo Projekat za UNDP-ov konkurs 'Dijalog za budućnost'. Očekujemo da ćemo proći na nekom od projekata u narednom periodu i osigurati daljnja sredstva za nesmetani rad", rekao je Muminović.

Jedan od glavnih prioritetnih ciljeva AD Orion i dalje ostaje obnova Astronomskog opservatorija na Trebeviću.

Tvrđava (Foto: Facebook)
Tvrđava (Foto: Facebook)

"Uradili smo arhitektonski draft projekat i finansijski predračun (oko 500.000 KM, uključujući i opremu, teleskop, kupolu i inventar). U proteklom periodu dobili smo urbanističku dozvolu za prvu fazu obnove - rekonstrukcija tvrđave. Iz tog razloga plaćamo zakupninu, jer ćemo u suprotnom morati sve papire ponovo vaditi. Naši dosadašnji pokušaji da nađemo finasijera za obnovu nisu dali rezultate. Posebno, nakon katastrofalnih poplava i izborne godine, nismo mogli naći nikoga koga bi to zanimalo", objasnio je predsjednik Oriona za Klix.ba dodavši da i pored svih poteškoća ne žele odustati.

AD Orion trenutno ima tridesetak aktivnih članova i još toliko onih koji sporadično sudjeluju u našim aktivnostima. Ove godine organizovana su dva kursa iz astronomije za stariji uzrast. Jedan je u toku i odvija se u amfitetaru Prirodno-matematičkog fakulteta sa kojim Orion ima potpisan sporazum o saradnji. Za rano proljeće Orion planira kurs za mlađi uzrast od 12 do 15 godina.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

"Imamo nekoliko manjih teleskopa koje koristimo za obuku članova i javna posmatranja. U pogledu naučnog i stručnog rada fokusirali smo se na bosanskohercegovačku meteorsku mrežu. Trenutno imamo sedam kamera postavljenih u Sarajevu, na Bjelašnici dvije, Mostaru, Gradačcu, Bihaću i na poluotoku Pelješac. Dosadašnji rezultati su odlični. Prvi rezultati su izloženi na međunarodnoj astronomskoj konferenciji u Beogradu, u septembru ove godine. Razlog našeg angažmana u ovoj oblasti je razmjerno jeftina oprema i velika pomoć Federalnog hidrometeorološkog zavoda na čijim su stanicama postavljene kamere. Sa druge strane, u ovakav projekat je moguće uvesti i srednjoškolce i studente pa u tom smislu imamo namjeru širiti mrežu", zaključio je Muminović

U 2015. godini Orion očekuje niz akcija i događaja, a jedan od njih je obilježavanje Međunarodne godine svjetlosti (International Year of Light) u kojoj je zastupljen i astronomski dio.