Nauka
0

Orašje: Američki naučnici proučavaju savski abonos

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Predsjednik Vlade Posavskog kantona Marijan Oršolić primio je grupu američkih naučnika s Univerziteta Cornell iz New Yorka koji već treći put dolaze u Orašje da bi izučavajući abonos saznali više o klimatskim promjenama u prošlosti.

U razgovorima su sudjelovali američki profesor Thomasz Wazny sa saradnicima, ministar u Vladi Mato Brašnić te Hrvoje Benković, koji je i pokrenuo priču o abonosu, pronalascima primjeraka starog hrasta koji datira i do 8.000 godina u prošlost.

"Abonos drvo govori o historiji jednog kraja, ali i o klimi. Istraživanjem koje se provodi na lokacijama u Posavini, jedinim u Evropi te vrste, rješavamo otvorena pitanja vezana za klimu. U Orašju radimo nešto svjetskih razmjera vrlo korisno za arheologiju i uopšte za nauku. Kad datiramo našu historiju, uvijek je pitanje kako to precizno možemo učiniti. Zbog vrijednih nalaza u Posavini, koji će poslužiti u istraživačkom radu vezanom za izučavanje klime u posljednjih 10.000 godina, radit će se procjena o tome kakva nas klima očekuje u budućnosti", kazao je profesor Wazny.

Koliko je Bosanska posavina iznimno područje za istraživanja govori podatak da je za svega dva dana istraživanja u Orašju pronađeno čak 32 uzorka abonosa, a za dvije godine u cijeloj Evropi pronađeno tek nekoliko uzoraka.

Abonos ili eban, fosilni je hrast lužnjak starosti od 2 do 8 hiljade godina, koji je kao živo stablo na obalama Save rastao još u kameno doba da bi, nakon što bi ga rijeka Sava potkopala, završavao u riječnom mulju.

Zahvaljujući procesu prirodne mumifikacije, debla hrasta savršeno su se očuvala i započela dugotrajnu transformaciju na putu svog sazrijevanja u abonos.