Globalno zatopljenje
0

Odlomio se veliki ledeni brijeg na Arktiku

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Komad leda veličine Manhattana odlomio se od Ellesmere otoka na sjevernu Kanade, što je još jedna dramatična indikacija kako visoke temperature mijenjaju granice pola, upozoravaju naučnici, a prenosi AP.

Derek Mueller specijalist za arktički led pri Trent Univerzitetu u Ontariju pojasnio je da se 4.500 godina star Markham ledeni brijeg odvojio početkom augusta od 19 milja dugog brijega, te sada pluta u Arktičkom okeanu.

''Markham ledeni brijeg bio je veliko iznenađenje jer je tako iznenadno nestao. Bio je to šokantan događaj koji samo naglašava brzinu promjena koje se dešavaju na Arktiku,'' dodao je Mueller.

Formirani gomilanjem snijega i ledene vode, ledeni brjegovi su velike platforme debelog drevnog morskog leda koji plutaju okeanskim površinama, ali su povezani sa zemljom. Ellesmere otok nekada je bio okružen jednim ogromnim ledenim brijegom koji se raspao ranih 1900ih. Sve što je danas ostalo su četiri mnogo manja brijega koji zajedno pokrivaju nešto više od 299 kvadratnih milja prostora.