Za četiri mjeseca
8

Objavljena simulacija lansiranja rakete Falcon Heavy, Elon Musk zna da svašta može krenuti po zlu

Klix.ba
Četiri mjeseca su ostala do prvog lansiranja Falcon Heavy, trenutno najveće rakete na svijetu koju gradi kompanija SpaceX. Osnivač firme Elon Musk je prije nekoliko dana obznanio kako će to sve izgledati.

Objavu dijeli Elon Musk (@elonmusk)

U objavi na Instagramu, Musk je prikazao animaciju idealnog lansiranja. U videu je prikazan i planirani povratak dvije pomoćne rakete, kao i povratak glavne rakete nakon odvajanja od tereta, odnosno modula.

Podsjećamo, Falcon Heavy je raketa koju Musk planira upotrijebiti za slanje ljudi na Mars. Modul će stoga u konačnici biti upotrijebljen kao letjelica do Crvene planete, ali prije toga mora se obaviti niz testnih lansiranja i letova.

Prvi test je zakazan za novembar 2017. godine, a Musk je oprezan pri izjavama u kojima s razlogom tvrdi da "svašta može poći po zlu" jer je Falcon Heavy dvostruko snažnija od druge najjače rakete na planeti.

Raketi Falcon Heavy po jačini može parirati samo Saturn V, raketa koja je korištena u misijama Apollo. Svakako, Falcon Heavy nije najveća raketa na svijetu jer je visoka "samo" 70 metara.

Pokretat će je tri jezgre na tri rakete s ukupno 27 motora pod nazivom Merlin koji u Zemljinu orbitu mogu podići teret od čak 63 tone.