Posjedovao neobične karakteristike
14

Objašnjenje kognitivnih sposobnosti Alberta Einsteina

Klix.ba
Rezultati istraživanja koje je predvodila evolucijska antropologinja Dean Falk sa Univerziteta u Floridi su pokazali da su dijelovi mozga Alberta Einsteina posjedovali jako neobične karakteristike, što bi moglo objasniti njegove nevjerovatne kognitivne sposobnosti.

Falk je sa svojim kolegama Frederickom E. Leporeom, iz medicinske škole Robert Wood Johnson, i Adrianne Noe, direktoricom Nacionalnog muzeja za zdravlje i medicinu, po prvi put opisala cjelokupnu moždanu koru Einsteinovog mozga. Falk je svoje istraživanje bazirala na 14 nedavno otkrivenih fotografija. Naučnici su Einsteinov mozak uporedili sa mozgom 85 drugih ljudi.

"Iako su ukupna veličina i nesimetrični oblik Einsteinovog mozga normalni, njegov prefrontalni, somatosenzorski, primarni motorni, parijetalni, temporalni i ocipitalni korteks su zaista izuzetni i neobični. Oni su mogli pružiti neurološku osnovu za njegove vizuelne i matematičke sposobnosti", rekla je Falk.

Nakon smrti Alberta Einsteina 1955. godine, njegov mozak je, uz dozvolu njegove porodice, odstranjen i fotografisan iz različitih uglova. Nakon toga je izrezan u 240 blokova, od kojih su pripremljeni histološki uzorci. Nažalost, većina fotografija i blokova je više od 55 godina bila nedostupna javnosti.