{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Kanađani kreirali funkcionalan virtuelni mozak

1.12.2012. u 15:41
16
3
Kanađani kreirali funkcionalan virtuelni mozak
16
Kanađanin Chris Eliasmith je nekoliko godina proveo razmišljajući o tome kako da izgradi mozak, a uskoro će objaviti knjigu sa uputstvima u kojoj objašnjava arhitekturu sive mase i kako različiti dijelovi djeluju jedni na druge.


"Prvo što sam pomislio je da mi ljudi neće vjerovati ako to ne demonstriram", rekao je ovaj naučnik sa Univerziteta Waterloo.

Zbog toga jee Eliasmith izgradio Spaun, koji je u četvrtak nazvan najvećom simulacijom funkcionalnog mozga na svijetu.

Spaun prepoznaje brojeve, pamti liste i ispisuje ih, a može čak proći i neke osnovne apsekte IQ testiranja.

Nekoliko laboratorija u svijetu trenutno radi na velikim modelima mozga, ali ti modeli ne vide, ne pamte i ne mogu kontrolisati udove. Eliasmith se odlučio za drugačiji pristup. On je koristio kompjutere kako bi simulirao ono što se dešava u mozgu na sličan način kao što simulatori letenja oponašaju ono što se dešava tokom leta.

Spaun, što predstavlja skraćenicu od Ujedinjene mreže arhitekture semantičkih pokazatelja, ima 2,5 simuliranih neurona organiziranih u podsisteme kako bi što bolje oponašali prefrontalni korteks, bazalne ganglije, talamus i drugu kognitivnu mašineriju u mozgu. Spaun također posjeduje i simulaciju oka koja vidi, kao i ruku koja crta.

Kako kaže Eliasmith, ovaj pojednostavljeni model, čija je izgradnja trajala godinu dana, oponaša mnoge aspekte nauroanatomije, neuropsihologije i psihološkog ponašanja. Spaun simulira biološke funkcije neurona, uključujući i električni napon koji stvaraju ćelije, kao i signale koji se kreću po mozgu.

Eliasmithov tim tvrdi da njihov vistuelni mozak može da obavlja osam vrsta zadataka koji se baziraju na prepoznavanju, prisjećanju i pisanju brojeva. Kako kažu naučnici, Spaun je, baš kao i ljudski mozak, mnogo bolji u pamćenju brojeva na početku i kraju niza nego onih u sredini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: