Obaranje teorija
0

Novi eksperiment pokazao da neutrini putuju brže od svjetlosti!

SRNA
Naučnici iz Italije i evropske istraživačke laboratorije CERN obavili su novi eksperiment sa neutrinima, a rezultati ponovo pokazuju da ove čestice mogu da putuju neznatno brže od svjetlosti.

Novi dokazi prijete da obore Ajnštajnovu teoriju relativiteta iz 1905. godine i dogmatsku tvrdnju da ništa ne može da se kreće brže od svjetlosti. Na ovoj teoriji zasnovano je savremeno razmišljanje o funkcionisanju svemira.

U novom eksperimentu u laboratoriji Gran Saso ponovo je izmjereno vrijeme koje je bilo potrebno da snop neutrina stigne iz laboratirije CERN-a u Ženevi, udaljenoj 720 kilometara. 

Šokantni rezultati prvog eksperimenta, koji je obavljen u septembru, primljeni su sa sumnjama, jer su pokazali da je neutrino brži od svjetlosti za djelić sekunde. 

Naučnici sa italijanskog Instituta za nuklearnu fiziku saopštili su da su u novim testovima željeli da isključe potencijalni sistemski propust koji je možda uticao na rezultate prvog eksperimenta.

"Pozitivan ishod ovog testa pojačava naše povjerenje u rezultat, ali konačan sud može se donijeti tek na osnovu analognih mjerenja u drugim dijelovima svijeta", navodi se u saopštenju. 

Fizičari koji su obavili prvi eksperiment navode da su mjesecima provjeravali dobijene rezultate kako bi našli eventualnu grešku u aparatima ili metodi mjerenja.
Ukoliko rezultati budu potvrđeni, naučnici se slažu da će to biti dokaz da je Albert Ajnštajn, otac savremene fizike, pogriješio kada je u specijalnj teoriji relativnosti naveo da je brzina svjetlosti "kosmička konstanta" i da ništa ne može da je nadmaši.

Ovo bi moglo da dovede do velikog preispitivanja teorija o funkcionisanju kosmosa, a moglo bi da znači i da je moguće poslati informacije u prošlost.

Žak Martino, direktor francuskog nacionalnog instituta za nuklearnu fiziku i fiziku čestica, koji je radio na drugom eksperimentu, rekao je da ovaj test ne predstavlja konačnu potvrdu, ali da je uklonio neke od potencijalnih sistemskih grešaka iz prvog eksperimenta.

"Potraga nije okončana. Trenutno se razmatraju dodatne provjere sistema", saopštio je Martino.