|

Nova teorija: Život na Zemlji nastao iz gline?

Nova teorija: Život na Zemlji nastao iz gline?
1
Klix.ba
6.11.2013. u 20:58
217
komentara
1

dijeljenja
Nova teorija: Život na Zemlji nastao iz gline?
Život na Zemlji nastao je iz gline, tvrdi se u novom istraživanju koje dodaje kako se to potvrđuje i u dijelovima svetih knjiga poput Biblije i Kur'ana, te u grčkoj mitologiji.
Posljednja teorija tvrdi da se glina, koja je u osnovi kombinacija minerala u zemlji, ponaša poput laboratorije za uzgoj malih molekula i hemikalija koje upija kao spužva. Za ovaj proces je potrebno milijarde godina, tokom kojih se putem hemijske reakcije stvaraju proteini, DNK i ćelije života, rekli su naučnici za žurnal Scientific Reports.

Biološki inžinjeri s Cornell univerziteta u New Yorku vjeruju da je glina 'rodno mjesto života na Zemlji'. Ova teorija stara je hiljadama godina u mnogim kulturama. U religioznim tekstovima od egipatskih do kineskih legendi, Bog oblikuje čovjeka od gline i udiše mu život kroz nosnice.

"U vodenom svijetu glina formira hidrogel, masu od tankih prostora koji upijaju minerale, hemikalije i male molekule iz okoline. Milijardu godina hemikalije zatvorene u tim prostorima dovele su do složenih reakcija koje su formirale proteine, DNK i na kraju svu mašineriju koja pomaže živim ćelijama da rade", rekao je profesor Dan Luo of Cornell.

Zaključci su zasnovani na eksperimentima istraživača koji su koristili sintetički hidrogel u koji su dodavali DNK, amino kiseline, enzime i simulirali prozivodnju proteina.

Osim što je teorija o nastanku života na Zemlji, ovo je možda moderna i jefitinija aplikacija za proizvodnju lijekova.

"Zašto glina? Njena prašina je jeftina, a od nje nastaju proteini", navodi se u izvještaju.
Prijavi grešku


Komentari (217)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...