Nauka
0

Nova tehnika otkriva i mjesecima stare otiske prstiju

Klix.ba
Britanski naučnici razvili su tehniku koja im omogućava da izvuku iskoristive otiske prstiju sa pištolja ili noža mjesecima nakon što su korišteni.

Naučnici tvrde da sada mogu izvući iskoristiv otisak prsta sa metalne povšine čak i ako je 90 posto izgubljeno, što znači da se otisci mogu pronaći čak i ako je oružje očišćeno nakon upotrebe.

Konvencionalna metoda prikupljanja otisaka prstiju pomoću obojenog praha može uništiti DNA dokaze, dok ih nova tehnika ostavlja netaknutim.

Samo 10 posto otisaka prstiju pronađenih na mjestima zločina smatra se iskoristivim na sudu, a naučnici se nadaju da će njihova tehnika omogućiti da najmanje duplo više otkrivenih otisaka bude iskoristivo kao dokaz.

Predmet istrage stavlja se u otopinu koja sadrži obojene hemikalije koje se vežu za metal kada se električna struja pusti kroz tekućinu. Čak i najmanji trag otiska prsta djeluje poput izolatora i sprječava obojene molekule da se vežu za površinu te se tako stvara negativ otiska.

Sistem su razvili naučnici Univerziteta u Leicester, Istraživačkog centra ISIS u Oxfordu i francuskog Instituta Laue-Langevin.