{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uz pomoć računarskih algoritama sprečavaju krivična djela

29.9.2013. u 19:33
22
12
Uz pomoć računarskih algoritama sprečavaju krivična djela
22
Uz pomoć računarskih algoritama sprečavaju krivična djela
Policijski službenici u Velikoj Britaniji koriste tehnologiju koja im omogućava da reaguju na krivična djela prije nego što se ona dogode.
Tako je policija u Londonu sada rutinski raspoređena u područjima gdje se očekuju krivična djela poput pljački i slično.

Računarski algoritmi pružaju detaljne mape područja koja će najvjerojatnije biti meta pljačkaša i provalnika. Oni kombiniraju podatke o lokalnom kriminalu sa složenim matematičkim operacijama te predviđaju gdje će se dogoditi sljedeća pljačka, prenosi Daily Mail.

Ova tehnologija obično "pogađa" u krugu do 250 metara, što policajcima omogućava da se nađu u blizini mjesta događaja kada dođe do provala i pljački.

"Korištenjem ove tehnologije policija ima do sedam puta veće šanse da uhvati provalnike", ističu u policiji, te dodaju da se ova metoda pokazala poprilično uspješnom u nekoliko gradova Velike Britanije.

Također, otkako se počela primjenjivati ova metoda, broj pljački i provala u znatnom je padu. Zbog ovih činjenica se sve policijske agencije u Engleskoj i Velsu ohrabruju da počnu koristiti ovu tehnologiju kako bi uz pomoć akademskog znanja stali ukraj kriminalu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: