Najbrži let ikad
1

Nova posada stigla na MSS za samo šest sati

SRNA
Nova rusko-američka posada stigla je danas na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) poslije ekspresnog šestočasovnog putovanja sa Zemlje, što je do sada najbrži let do orbitalne laboratorije.

Dva ruska kosmonauta i jedan astronaut američke NASA-e ušli su u MSS, gdje su ih dočekala tri dosadašnja člana posade. Njihov susret prenošen je uživo na ruskoj televiziji.

Rusi Pavel Vinogradov i Alexander Misurkin, te Amerikanac Chris Cassidy, provest će sljedećih pet mjeseci na stanici, prenio je AFP.

Do sada su putovanja sa Zemlje do MSS trajala puna dva dana, pošto bi svemirski broodovi poslije lansiranja 30 puta obletjeli Zemlju.

Ruska svemirska agencija osmislila je novu tehniku koja omogućava svemirskoj kapsuli Soyuz da obleti Zemlju samo četiri puta prije spajanja.

Ovo je značajan uspjeh ruskog svemirskog programa, poslije nekoliko neuspješnih lansiranja satelita prošle godine. Poslije penzionisanja američke flote svemirskih šatlova, Rusija je jedina država koja može da transportuje ljude do MSS.