{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Norveški sef čuva sjemenke svih biljaka o kojima ovisi čovječanstvo

29.10.2013. u 23:06
1
21
Norveški sef čuva sjemenke svih biljaka o kojima ovisi čovječanstvo
1
Na arktičkom otoku, u blizini norveške obale nalazi se Svalbard, svjetski sef za sjemenke, u kojem se nalazi više od dvije milijarde sjemenki, čuvanih kako bi se zaštitile svjetske rezerve hrane u slučaju katastrofe.
Sef može da izdrži nuklearni udar, a služi kako bi sačuvao usjeve u slučaju klimatskih promjena, rata ili prirodnih katastrofa.

Fotograf Jim Richardson ponudio je jedan od rijetkih pogleda na sef koji čuva 4,5 miliona vrsta iz gotovo svake zemlje na svijetu. U sefu se čuvaju duple kolekcije sjemenki, a može im se pristupiti samo ukoliko originalne kolekcije budu izgubljene.

Sjemenke su smještene u zapečaćenim omotnicama, ubačenim u plastične kontejnere na metalnim policama i čuvaju se na temperaturi od -18 C. Niska temperatura i ograničene rezerve kisika sprječavaju starenje sjemenki.

Led koji okružuje objekt pomaže u očuvanju niske temperature, ukoliko nestane električne energije.

Sef je osnovao konzervator Cary Fowler iz Global Crop Diversity Trusta, a bilo je potrebno 6,4 miliona dolara za njegovu izgradnju. Od svog otvaranja, 2006. godine, prima uzorke sjemenki iz čitavog svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: