Nauka
1

Norveški sef čuva sjemenke svih biljaka o kojima ovisi čovječanstvo

Klix.ba
Na arktičkom otoku, u blizini norveške obale nalazi se Svalbard, svjetski sef za sjemenke, u kojem se nalazi više od dvije milijarde sjemenki, čuvanih kako bi se zaštitile svjetske rezerve hrane u slučaju katastrofe.

Sef može da izdrži nuklearni udar, a služi kako bi sačuvao usjeve u slučaju klimatskih promjena, rata ili prirodnih katastrofa.

Fotograf Jim Richardson ponudio je jedan od rijetkih pogleda na sef koji čuva 4,5 miliona vrsta iz gotovo svake zemlje na svijetu. U sefu se čuvaju duple kolekcije sjemenki, a može im se pristupiti samo ukoliko originalne kolekcije budu izgubljene.

Sjemenke su smještene u zapečaćenim omotnicama, ubačenim u plastične kontejnere na metalnim policama i čuvaju se na temperaturi od -18 C. Niska temperatura i ograničene rezerve kisika sprječavaju starenje sjemenki.

Led koji okružuje objekt pomaže u očuvanju niske temperature, ukoliko nestane električne energije.

Sef je osnovao konzervator Cary Fowler iz Global Crop Diversity Trusta, a bilo je potrebno 6,4 miliona dolara za njegovu izgradnju. Od svog otvaranja, 2006. godine, prima uzorke sjemenki iz čitavog svijeta.