UNESCO upozorava
0

Nestat će više od polovine svjetskih jezika

Sarajevo-x.com
Mediji najčeće prenose vijesti o ugroženim životinjama i biljkama, no malo ko posvećuje pažnju jezicima koji polako izumiru. Američki Institut za ugrožene jezike je objavio da će gotovo polovina svjetskih jezika nestati u narednih sto godina, jer svake druge sedmice umire po jedna osoba koja je posljednji znalac nekog jezika, objavili su američki mediji.

UNESCO-ov Atlas ugroženih jezika ukazuje na to da je sve više jezika koji izumiru, zbog toga bi generacija koja dolazi morala podhitno nešto poduzeti kako ne bi nestalo više od polovine svjetskih jezika. Posljednjih godina se sve više osjeća pad manjinskih jezika, a neki od njih su na ivici istrebljenja.

I dok se uglavnom svi bave ugroženim vrstama životinja i biljaka, manjinski jezici odumiru. Širom svijeta je ugroženo 18 posto sisavaca i 8 posto biljaka, dok je ugroženih jezika više od 40 procenata. Svake druge sedmice zauvijek nestane jedan jezik.

„Trebali bismo se brinuti o jezicima koji nestaju isto koliko i za ugrožene biljke i životinje“, kazao je Christopher Moseley, urednik UNESCO-ovog Atlasa ugroženih jezika.

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu je nedavno objavila alarmirajuću informaciju u kojoj o tome da se čak 2.500 jezika nalazi u opasnosti, dok je 500 jezika na ivici izumiranja, a blizu 200 jezika ima manje od deset govornika.

„Lingvisti su napokon shvatili opasnost koja prijeti odumiranjem velikog broja jezika, te su počeli sa radom kako do toga ne bi došlo“, kazao je Moseley.

Jezici su najčešće ugroženi u zemljama gdje postoji veća lingvistička raznolikost, a razlozi nestajanja su također i ratovi, prisilno preseljenje naroda, te ekonomske poteškoće koje navode ljude da se iz manjih mijesta sele u gradove.

No, neki od jezika kao što su velški i katalonski i dalje opstaju, te ne postoji opasnost od njihovog izumiranja. Naučnici smatraju da je najveći razlog toga što su očuvanjem jezika građani štitili svoj identitet i nezavisnost.

„Jezik je bit našeg identiteta. Katalonija je posebna pokrajina i mi čuvamo našu individualnost. Ne možemo ni zamisliti šta bi se desilo kada bi naš jezik nestao“, kazao je Jose Luis Lopez, vlasnik jednog bara u Barceloni.

I dok na svu sreću pojedini jezici doživljavaju procvat, mnogi zauvijek nestaju. Lingvisti su engleski, francuski i španski jezik nazvali ubojicama, jer upravo ovi jezici najčešće zamjenjuju manjinske.

Trenutna situacija je alarmirajuća i ako se ubrzo ne učini ništa više od polovine svjetskih jezika će zauvijek nestati, a samim tim će nestati i veliki dijelovi kulture naroda koji su govorili tim izumrlim jezicima.