Izvještaj Univerziteta Ohio
0

Nestaju snjegovi Kilimandžara

FENA
Snjegovi Kilimandžara uskoro bi mogli nestati; bijeli vrh afričke planine - koji je proslavio pisac Ernest Hemingway - ubrzano se topi, izvijestili su istražitelji predvođeni paleoklimatologinjom Lonnie Thompson s Državnog univerziteta Ohio u novom izdanju Radova nacionalne akademije nauka.

Oko 85 posto leda koji su činili glečeri planinskog vrha 1912. nestalo je do 2007., javio je AP. Više od četvrtine leda prisutnog u 2000. nestalo je do 2007.

Ako se trenutni uvjeti nastave održavati, "ledeni pokrivač na vrhu Kilimandžara neće izdržati", tvrde istražitelji.

Glečeri Kilimandžara se istovremeno smanjuju, dok se led na njihovim rubovima topi, i stanjuje, ustanovili su istražitelji.

Slične promjmene su primijećene i na planini Kenija i u planinama Ruvenzori u Africi te na glečerima u Južnoj Americi i na Himalajima.

"Činjenica da toliki broj glečera širom tropskih i suptropskih područja pokazuje iste reakcije ukazuje na zajednički model. Povećanje temperatura Zemljine površine, skupa s još većim povećanjem u sredini do vrha tropske troposfere, kako je dokumentirano u posljednjim decenijama, bilo bi barem djelimično objašnjenje", navodi Thompson u izjavi.

Promjene u oblacima i snježnim padavinama također bi mogle biti faktor, iako one izgledaju manje bitne, sudeći po studiji.

Na Kilimandžaru, kažu istražitelji, sjeverni ledeni pokrivač stanjio se se za 1,9 metara a južni za 5,12 metara između 2000. i 2007.

Istražitelji su uporedili trenutno područje pokriveno glečerima s mapom glečera zasnovanom na fotografijama napravljenim 1912. i 1953. te satelitskim snimcima od 1976. do 1989.

Istraživanje je finansirala Američka nacionalna naučna fondacija i Nacionalna administracija za okeane i atmosferu.