Ipak nisu bili nomadi
0

Neandertalci su gradili kuće od mamutskih kostiju

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zaboravite na ideju da su neandertalci jednostavno birali neku od ćelija kako bi u njoj prespavali, prema novom istraživanju to nije tako. Istraživači tvrde da su u istočnoj Ukrajini pronašli kuću neandertalca staru 44.000 godina, izgrađena je od kostiju mamuta, lijepo izrezbarena i obojena.

Do sada se vjerovalo da su neandertalci bili primitivni nomadi koji su po špiljama i pećinama tražili sklonište. Postojanje ove kuće je primjer koji pokazuje da su naši preci bili više domaćini nego što se to zapravo do sada mislilo.

"Ova mamutska struktura kostiju može se opisati kao podrum pokriven drvenim poklopcem ili kao vjetrobransko staklo", rekla je Laetitia Demay, arheologinja koja je vodila istraživanje.

Kosti su neandertalcima služili i kao dobar građevinski materijal koji ih čuva od klimatskih promjena, od vjetra, hladnog zraka, kiše...

Kuća koju su istraživači pronašli u Ukrajini sastavljena je od 116 velikih kostiju, uključujući i lobanju mamuta, čeljust, kao i 14 kljova. Unutar ognjišta neandertalaca je pronađen i pepeo, što upućuje na to da su naši preci živjeli na jednom mjestu duže vrijeme.

Vjeruje se da su neandertalci ubijali mamute radi hrane, a onda su njihove kosti iskorištavali za gradnju kuća, kao i kosti životinja koje su uginule prirodnom smrću.

Rezultati ovog istraživanja će detaljnije biti objašnjeni u naučnom časopisu Quaternary International.