{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ne postoje manje i više štetne cigarete

S
7.9.2009. u 21:15
0
3
Ne postoje manje i više štetne cigarete
0
Ne postoje manje i više štetne cigarete
Suptilno brendiranje na pakovanjima cigareta pušače dovodi u zabludu da su neke cigarete manje opasne po zdravlje od drugih.
Naime, novo istraživanje u kojem je učestvovalo 1.300 ljudi, pokazalo je da je uvriježeno mišljenje da su cigarete s oznakama "silver", "gold" ili "smooth" zdravije i da je odviknuti se od njih lakše, iako Evropska unija ne dozvoljava tvrdnje da su neke cigarete sigurnije po zdravlje od drugih.

Učesnicima istraživanja su pokazane dvije različite kutije cigareta, a od njih je zatraženo da uporede kakve su, odnosno kakve bi pretpostavili da su po okusu, nivou katrana, riziku po zdravlje, privlačnosti i tome koliko bi se lako bilo odviknuti od njih.

Rezultat je pokazao da 800 odraslih pušača kao i 500 tinejdžera u Velikoj Britaniji vjeruju da pakovanja svjetlijih boja određuju da u cigaretama ima manje katrana, te da su, općenito, manje štetne.

Više od polovine odraslih i tinejdžera misle da su "smooth" cigarete "zdravije" od ostalih.

Od 2002. godine svim proizvođačima cigareta u EU zabranjeno je da koriste ikakav tekst ili znak koji će sugerirati da je jedan duhanski proizvod manje štetan od drugog. Zato su u EU izbačeni pojmovi poput "light" ili "mild".

"Istina je da su sve cigarete jednako štetne, bez obzira na boju pakovanja i riječi koje su na njima odštampane", kaže profesor David Hammond s Univerziteta Waterloo u Ontariju, piše BBC.

Izvršna direktorica Action on Smoking and Health Deborah Arnott kaže da je istraživanje pokazalo da bi najbolje bilo uvesti pakovanja na kojima ništa ne piše: "To bi umanjilo pogrešna vjerovanja o različitim brendovima, kao i pokazalo da su sve cigarete opasne."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: