Nauka
61

Nauka protiv teorije zavjere: Chemtrailsi ne postoje, za sve je kriv internet

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Prvi ozbiljniji naučni rad objavljen u naučnom listu IOP Science o temi tzv. chemtrailsa donio je zaključak da je općepoznata teorija zavjere ništa drugo nego neosnovani strah.

Ljudi uvjereni u teoriju chemtrailsa smatraju da tragovi iza aviona nisu ništa drugo nego nakupine hemikalija kao što su barij ili aluminij koji se koriste u svrhu utjecaja na atmosferske prilike ili na samo ljudsko ponašanje. Ukoliko u Google ukucate pojam chemtrails ispred vas će se pojaviti veliki broj fotografija koje prikazuju plavo nebo išarano linijama izduvnih gasova aviona i koje navodno predstavljaju izuzetan dokaz da se "nešto čudno zbiva", piše Forbes.

Dok jedni vjeruju u sve i svašta, tim naučnika odlučio je testirati nesvakidašnje navode teoretičara zavjere chemtrailsa. Oni su istražili sastojke izduvnih gasova aviona zaključivši da nastaju na isti način kao prije više decenija kada su prvi avioni počeli ploviti visinama od 10 kilometara nadmorske visine. Naime, toplota mlaznih motora izaziva kondenzaciju gasova od kojih nastaje poznati bijeli trag poznat kao "contrail".

Istraživači sa Univerziteta u Californiji u mjestu Irvine, stručnjaci sa Instituta za nauku Carnegie i eksperti iz organizacije Near Zero zajedno sa 77 hemičara i geohemičara razmjenili su informacije o tome da li su tokom svojih karijera naišli na dokaze programa "zaprašivanja" atmosfere ili građana. Odgovor 76 od 77 hemičara bio je striktno ne.

"Teorija zavjere o chemtrailsima pojavila se u isto vrijeme kada i internet na kojem možete naći more stranica koje promovišu ovu vrstu pseudonauke", rekao je koautor studije Steven Davis.

Pošto je broj aviona sve veći, letjelice moraju koristiti prostor na sve većim nadmorskim visinama, što ima za posljedicu dugotrajno zadržavanje contrailsa u atmosferi, tvrde eksperti. Također, količina avionskih tragova nije dokaz ničega drugog do povećanja broja letova.

Što se tiče navodno pronađenih sastojaka u zemlji, za koje teoretičari zavjere tvrde da postoje i u izduvnim gasovima aviona, naučnici su složni da se oni ne mogu uzeti bez velike doze sumnje. Naime, uzorci navodno zagađene zemlje već su kontaminirani jer su teoretičari zavjere koristili tegle s metalnim poklopcima, što unaprijed kompromituje rezultate analize tla.

Istraživači naglašavaju da obaranje teorije o chemtrailsima ne znači da emisija iz mlaznih motora aviona nije bezopasna. Poznato je da izduvni gasovi iz aviona imaju štetan utjecaj na zdravlje ljudi, a igraju i važnu ulogu u pogoršanju efekta staklenika jednako kao izduvni gasovi motora automobila.