Nauka
23

Naučnik "riješio" Fermijev paradoks: Vanzemaljci možda ne žele da imaju posla sa Zemljanima

Klix.ba
Fermijev paradoks kaže da ako inteligentan život nije karakterističan isključivo za planetu Zemlju, onda bi naša galaksija trebala naprosto da vrvi od naprednih civilizacija. Paradoks nastupa u prostoj činjenici da do sada nismo kontaktirali niti jednu od njih. Gdje su?

Fermijev paradoks kaže da ako inteligentan život nije karakterističan isključivo za planetu Zemlju, onda naša galaksija naprosto vrvi od naprednih civilizacija. Paradoks nastupa u prostoj činjenici da do sada nismo kontaktirali niti jednu od njih. Gdje su?

Jedan odgovor na ovo pitanje jeste "hipoteza zoološkog vrta" u kojoj se predlaže kako napredne civilizacije, iz samo njima poznatog razloga, namjerno ne žele da se predstave u svom punom sjaju te da se kriju od Zemljana i čovječanstva.

Problem ovog rješenja jeste da takav podvig više civilizacija zahtijeva neku vrstu organizacije. To bi značilo da u našoj galaksiji postoji krovna zajednica naprednih vrsta koje su složne u najmanje jednoj stvari – ne kontaktirati Zemlju.

Astrofizičar Duncan H. Forgan je ovu hipotezu dodatno razradio uz zaključak da je vjerovatnije postojanje više organizacija nego da se civilizacije okupljaju pod isključivo jednu asocijaciju. Zaključak je donio na osnovu više faktora, uključujući starost civilizacija, udaljenost, vrijeme pristupa organizaciji i životni vijek civilizacije.

"Ukoliko bi postojala samo jedna organizacija to bi značilo da je njihov životni vijek izuzetno dugačak i da one nastaju u vrlo kratkom vremenskom razmaku što je sveukupno malo vjerovatno, ali i dalje moguće", rekao je Forgan. Upravo zbog toga, vjerovatniji scenario je da u našoj galaksiji postoji više grupa civilizacija čija je sinhronizacija malo teža, a vjerovatno je i njihovo neslaganje.

"Možda Zemlja pluta u dijelu galaksije kojom vlada grupa konzervativnih ili opreznih vanzemaljskih civilizacija i koje nas ne žele kontaktirati. S druge strane, kako budemo postajali tehnološki napredniji, barijere između nas i njih će nestati", rekao je Forgan.