Nauka
16

Hawking: Ako pronađemo vanzemaljce najbolje je da im se ne obraćamo

Klix.ba
Čovječanstvo decenijama aktivno traži vanzemaljske civilizacije. Prije nego što ih pronađemo, postavlja se niz pitanja o našoj sigurnosti, a najglasniji u tome je najveći živući fizičar Stephen Hawking.

Ukoliko bismo nešto čuli, da li čovječanstvo treba odgovoriti? Da li, u nedostatku tragova drugih civilizacija, na sva zvona treba saopćiti da na Zemlji postoji život?

Hawking je u posljednje vrijeme okupiran projektom Breakthrough Listen koji podrazumijeva razvoj izuzetno osjetljivih radioresivera koji bi služili kao tragači za vanzemaljskim civilizacijama. Također, postoji srodan program pod nazivom Breakthrough Message koji je baziran na komunikaciji u suprotnom smjeru, odnosno sa Zemlje ka potencijalnim domovima vanzemaljskih civilizacija.

Ipak, ovaj program nalaže da se nijedna poruka ne šalje dok se ne obavi velika debata na svjetskom nivou, a na kojima bi se raspravljalo o potencijalnoj opasnosti koju bi taj potez donio.

Hawking je svakako privrženiji slušanju s obzirom na to da je zagovornik opreza kada je riječ o danu konačne uspostave kontakta sa vanzemaljcima.

To je razumna ideja ukoliko se u obzir uzme Hawkingov argument da bi u susretu sa vanzemaljcima čovječanstvo igralo ulogu Asteka, dok bi oni bili kolonizatori iz Evrope, a svi znamo kako je taj susret završio.

"Vanzemaljci će vjerovatno biti znatno napredniji od nas i gledat će nas kao što mi gledamo bakterije", rekao je Hawking.

S druge strane, Hawkingov strah baziran je na čovjekovom ponašanju i historiji koja je svjedočanstvo tlačenja slabijeg. Optimisti smatraju kako vanzemaljska civilizacija ne mora nužno biti slika i prilika čovječanstva.