{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnik fotografisao atom zarobljen u magnetnom polju

15.2.2018. u 11:56
167
72
Naučnik fotografisao atom zarobljen u magnetnom polju
167
Naučnik fotografisao atom zarobljen u magnetnom polju
Foto: David Nadlinger
David Nadlinger s Univerziteta u Oxfordu snimio je nevjerovatnu fotografiju jednog atoma koju je nazvao "Jedan atom u ionskoj zamci" (Single Atom in an Ion Trap).
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ova jedinstvena fotografija pokazuje jedan atom uhvaćen u magnetskom polju i otkriva kako atom izgleda običnom posmatraču. Na fotografiji je prikazan jedan pozitivan naboj atoma strontiuma koji je na udaljenosti od dva milimetra smješten između dvije metalne elektrode koje stvaraju magnetno polje. Atom je osvijetljen plavo-ljubičastim laserom. Tu boju atom apsorbira, a onda ponovo emitira svjetlosne čestice. Sve se događa dovoljno brzo da to možete zabilježiti fotoaparatom koji je podešen na snimanje duge ekspozicije.

Foto: David Nadlinger
Foto: David Nadlinger


Ova fotografija proglašena je najboljom naučnom fotografijom na takmičenju za nacionalnu naučnu fotografiju koju je organizovalo Vijeće za istraživanje, inženjerstvo i fizičke nauke u Velikoj Britaniji (EPSRC).

"Kad sam jednog mirnog nedjeljnog poslijepodneva krenuo u laboratorij s kamerom i tronošcem napravio sam ovu posebnu fotografiju male blijedoplave tačke", rekao je Nadlinger.

Ta mala blijedoplava tačka zapravo je atom koji se može jasno vidjeti jedino zumiranjem na sredini fotografije. Vidljiva je jer apsorbira i ponovo emitira svjetlo lasera.


Fotografija je napravljena 7. augusta 2017. godine, a u konkurenciji za ovu nagradu bilo je više od 100 fotografija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: